Hlavní obsah

Silná průtrž mračen zasáhla Ústí nad Orlicí, voda uvěznila auta i s řidiči

Novinky, Stanislava Dvořáková

Podměstí v Ústí nad Orlicí se v neděli během pár minut proměnilo v rozsáhlé jezero. Silná průtrž mračen večer zaskočila místní obyvatele a hlavně některé řidiče. Voda jich několik uvěznila, pomoc přišla až s hasiči a policisty.

Foto: Lukáš Prokeš

Hasiči, kteří okamžitě přijeli do zaplavených míst, pomáhali při vyprošťování osob ze zatopených aut.

Článek

V neděli v 19 hodin se objevil na západní obloze velký tmavomodrý mrak, ale to se v případě bouřky po teplém dni stává. Zahrádkáři na základě doporučení meteorologů zajišťovali volné předměty a zeleninu. Od blížícího se mraku přesto nic zlého nečekali. Najednou však silný poryv větru zabránil jakémukoliv pohybu a vzápětí ho následovaly velké kapky přicházejícího deště. Ty se v momentě změnily v nečekanou vodní stěnu.

Podměstím Ústí nad Orlicí vede silnice I. třídy 1/14, která spojuje Náchod s Českou Třebovou. V současné době vzhledem uzavření silnice vedoucí na Choceň je na ni svedena i tato doprava, takže je velmi frekventovaným místem a projíždí tudy řada cizích řidičů, neznalých místních poměrů. Nikdo z nich ale zřejmě nepředpokládal takovou hloubku zaplavení, jaká na místě vznikla. Ten, kdo na začátku města neodbočil nahoru do centra, byl v nečekané pasti.

Přívaly vody byly tak silné, že nestačila kapacita kanalizace, navíc na některých místech voda vytlačila kanalizační poklopy. Zatopeny pak byly v momentě i všechny přilehlé ulice Podměstí, a to až skoro do metrové výšky.

Tak se stalo, že na této hlavní Královéhradecké ulici bylo uvězněno několik aut. Naštěstí po vyhlášení poplachu okamžitě dorazili hasiči i městská policie a vyprošťovali osádky ze zatopených aut. Byly mezi nimi i děti.

Řada řidičů se i přes upozornění hasičů pokoušela hlubokou vodou projet, pokud však nestihli včas obrátit a vrátit se, zůstali stát s utopeným autem.

Z tohoto důvodu před úsekem nejhlubšího zatopení průjezd zatarasily hasičské vozy. Dokud hladina neklesla, dopravu na zaplavených komunikacích řídili dobrovolní hasiči a městská policie.

Zabránilo se tak vzniku větších škod, kdy kromě částečně zatopeného podchodu na křižovatce u Avionu a sklepů občanů bydlících na Podměstí, další škody povodeň nenapáchala. Horší situace je v okolí města, kde silný vítr shazoval větve a přelámal řadu stromů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám