Hlavní obsah

Sídlo Pyšné princezny, zámek Hluboká, stojí na místě strženého nevyhovujícího zámku

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Půlnoční království pyšné princezny Krasomily mělo domov na novogotickém zámku Hluboká. Tady se rozvíjelo poupátko, jak zpíval Vladimír Ráž v roli krále Miroslava ve filmu Bořivoje Zemana z roku 1952 Pyšná princezna. Zeman si vybral pro jednu z nejoblíbenějších pohádek zámek přímo pohádkový.

Foto: SZ Hluboká, NPÚ ÚOP České Budějovice

Hluboká, soubor vedut, Geistmayer, 1862.

Článek

Jihočeská Hluboká ale před přestavbou vypadala úplně jinak. Rozhodně nepohádkově.

Setnuli tu Záviše, jenže to není vše

Kdož znají historii, vědí, že před raně gotickým hradem v držení Vítkovů byl sťat Záviš z Falkenštejna, manžel Kunhuty, vdovy po Přemyslu Otakarovi II. Stalo se to v srpnu 1290, na příkaz Václava II., jemuž Záviš přerůstal přes hlavu, mocensky i finančně.

Zajatého Falkenštejna vodili po vítkovských hradech s pohrůžkou, že ho popraví, když se posádka nevzdá. Lanškroun, Svojanov padly, Závišův bratr Vítek Hlubokou nevydal, Záviše tedy setnuli. Vítka nakonec královští z hradu, který se také psal Frauenberg, Frogburg, vyhnali.

Panovníci poté významnou jihočeskou pevnost zastavovali četným šlechticům. Vilém z Pernštejna získal pustnoucí panství roku 1490, hrad opravil a nechal založit množství rybníků, jimiž se pyšní jižní Čechy dodnes.

Přestavbu na renesanční zámek začal jeho syn Adam. Velmi významným majitelem byl císařský generál Baltazar Marradas, po porážce stavů zakoupil hlubocké panství hluboko pod cenou. Svou „výhru“ nechal vmalovat nápisem na budově v předzámčí – Fructus belli – Válečné ovoce. Vskutku mu zralé spadlo do klína.

Ještě dlouho byl zámek, byť barokně přestavěn, podobný mnoha jiným v království.

Schwarzenberské přestavby

Rokem 1661 se dostává Hluboká do vlastnictví Schwarzenbergů, za časů Marie Terezie se tu střídala vojska válčících stran, Prušáci ho 1744 značně poškodili. Adam F. Schwarzenberg nechal zbořit opevnění, zámek měl stále pevnostní charakter, kterého jej brzy nadobro zbavili.

Jan Adolf II. ze Schwarzenbergu v polovině 19. století přistoupil k radikálnímu řešení. Nechal starý zámek strhnout a architekt F. Beer od roku stavěl nový romantický objekt ve stylu módní tudorovské gotiky, vzorem byl anglický Windsdor. Stavbu ukončili a moderně zařídili v roce 1871. Výsledkem je jeden z nejnavštěvovanějších zestátněných zámků, který v minulém roce byl prohlídkově doplněn ještě o další okruh.

Hluboká je nejen reprezentativní, ale byla i pohodlná pro obývání, se všemi tehdejšími technickými vymoženostmi.

Pyšný zámek

Natáčelo se i uvnitř, některé scény se zamilovaným párem, který se po natáčení i nefilmově oddal, proběhly v Ranním salónu, další byly ze zahrad.

Hluboká posloužila i v Panu Tau, hotel Štekl v zámeckém parku v prvním polistopadovém seriálu Hotel Herbich H. Bočana z roku 1990. Pobíhal tu i Jackie Chan v Rytířích ze Šanghaje.

Cenzura byla prý z Pyšné princezny rozpačitá, ale když pracující lid zvítězil nad vykořisťovateli a ještě zapěl - Skončila se panská pýcha a k tomu hlavní aktéři, Už je to uděláno, už je to hotovo, bylo promítání povoleno. 

Nakonec Ohrada

Ale to pohádce na pohádkovosti nic neubírá, Hluboká se také povedla, v bývalé jízdárně je umístěna Alšova jihočeská galerie, v podhradí stojí lovecký zámek Ohrada, k němu přiléhá zoologická zahrada.

Reklama

Výběr článků

Načítám