Hlavní obsah

Sezona začíná. První květnový den se otevřela informační centra Národního parku Šumava

Novinky, Hana Jakubčíková Sádlíková

Pozorovat vlky, rysy nebo jeleny v šumavských výbězích mohou návštěvníci již od svátečního prodlouženého víkendu. Během května a června se pak postupně otevřou všechna informační a turistická centra v našich národních parcích, samozřejmě za dodržení protikoronavirových bezpečnostních opatření.

Foto: ilustrační foto NP Šumava

Na snímku vlk obecný

Článek

„Již od prvního máje jsme znovu otevřeli v Návštěvnickém centru Srní výběh s vlky i s veškerým zázemím. Možnost navštívit výběh s rysy a pozorovat jeleny z nové vyhlídky, umístěné před výběh, nabídne také Návštěvnické centrum Kvilda. Provoz všech výběhů včetně sociálních zařízení a parkovišť zajišťujeme každý den od 8.30 do 16.00 hodin,” informoval ředitel Správy Národního parku Šumava Pavel Hubený.

Budovy šumavských návštěvnických center a informačních středisek, do jejichž interiérů se musí nainstalovat ochranné plexisklové zábrany, se budou otevírat postupně v průběhu května a června.

Kromě toho pro návštěvníky již běží registrace na splouvání Vltavy. Pokud to stav vody v řece dovolí, první splutí bude možné 1. června. Od poloviny května spustí správa šumavského národního parku i registrační systém programu pro dobrodružné výpravy do nejodlehlejších šumavských koutů – Průvodci divočinou.

Pohyb přes hranice 

Na celém území CHKO a Národního parku Šumava fungují pouze dva oficiální hraniční přechody, přes které je za dodržení daných podmínek možné se dostat na německou stranu, což jsou Železná Ruda-Alžbětín a Strážný. Přechod v jiných místech je zakázán.

Bezpečnostní opatření 

Dodržování opatření Vlády ČR proti šíření nového koronaviru, ale i všech pravidel při pobytu v přírodě a v národním parku zvláště platí bez rozdílu stejně ve všech našich zvláště chráněných územích.

„Dbejte proto na zvýšenou hygienickou bezpečnost, povinnost chránit si rouškou nos a ústa, neshlukovat se v hloučku více než 10 lidí a dodržovat předepsané dvoumetrové rozestupy. Návštěvníkům bude před vstupem do prostor informačních středisek k dispozici desinfekce a jednorázové rukavice. Informační centra budou vybavena např. průhlednou přepážkou nebo venkovními výdejními okénky. Při nákupu volte raději bezkontaktní platby kartou,” informoval mluvčí Správy NP Šumava Jan Dvořák.

(Zdroj: NP Šumava)

Reklama

Výběr článků

Načítám