Hlavní obsah

Setkání s čertem a putování za Večerníčkem nabízí zámek a podzámčí v Mníšku

Novinky, Jana Digrinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bohatý program pro děti i jejich rodiče a prarodiče je připraven v sobotu 16. června v Mníšku pod Brdy. Zájemci se mohou projít zámkem s pohádkovou postavou - čertem nebo se vydat kolem mníšeckých rybníků na putování za Večerníčkem.

Foto: Jana Digrinová

Noc na Karlštejně s Vladimírem Čechem na nádvoří zámku hrajeme poslední víkend v červnu.

Článek

Možná nevíte, že zámek Mníšek pod Brdy má spojitosti se silami pekelným a to i přesto, že zakladatel a stavitel zámku se jmenoval Anděl. Servác Engel znamená v překladu Servác Anděl. A právě o tomto hodném a laskavém šlechtici se říká, že aby dostavěl zámek, spojil se se samotným peklem. Nejen, že údajně zavinil, že zámku chybí čtvrtá věž, dokonce se do zámeckých komnat nastěhoval.  

„Je to tak, na zámku Mníšku vás přivítá čert. Bude provádět rodiny s dětmi po zámeckých komnatách. Přišel navštívit svého kamaráda z pekla – čertíka Brdíka, kterého vám také představí. A ukáže vám obydlí posledních zámeckých pánů, dam i jejich dětí. Jestlipak tušíte, že už měli auto, rádia, masážní strojky, splachovací záchody, fény, domeček pro panenky na elektřinu nebo hru Dostihy a sázky?“ ptá se průvodkyně Marie Charvátová.  

V posledních hostinských pokojích zavítáte mezi velké pohádkové loutky. Jsou to bytosti ze zámku i podzámčí. Víly tančily na paloučku pod zámkem. Vodník se zabydlel v zámeckém rybníku. Princezna Růžička se tu seznámila se svým princem. Ježibaba létala na koštěti a kamarádila se s čertem. A čert Brdík?  

„Ten nám ukradl zámeckou věž! Dnes je z něj ale hodný kamarád, na kterého malé děti volají Brdečku,“ usmívá se paní průvodkyně.  

Tyto prohlídky, zvané Loutkové, jsou určeny rodinám s dětmi předškolního a mladšího školního věku. Probíhají v 10.30; 11.30; 12.30; 13.40; 14.30 a 15.30 hodin a je třeba si je rezervovat na tel. 318 590 261.  

Navštívit lze také výstavku o historii módy na panenkách Barbie. Ty jsou oblečené v dobových kostýmcích a představují módní trendy od Egypta až po 20. století. Potkáte královnu Kleopatru, Bílou paní, Marii Terezii, Ludvíka XIV., Boženu Němcovou, císařovnu Sissi, paní sládkovou z filmu Postřižiny nebo dámu, která vyrazila na plovárnu v době před 130 lety, a dalších zhruba 70 panenek v překrásných oblečcích.  

Ve stejný den je pro děti připraveno Putování za Večerníčkem - pohádková cesta. Startuje se v 14.00 hodin na louce před zámkem a budeme putovat až k Zadnímu rybníku. Umíte, děti, složit Večerníčkovu čepici či upéct dort s pejskem a kočičkou?

Putování pro vás připravilo občanské sdružení Oáza ve spolupráci s dalšími organizacemi z Mníšku pod Brdy.  

„Na konci cesty u Zadního rybníka vás čeká zábava v maskérně a kostymérně, jakou mají v opravdové televizi. Můžete se krásně obléknout, učesat i namalovat a nakonec si udělat fotku na památku,“ uvedla organizátorka Kateřina Typlová.       

Na zámku již také probíhá předprodej vstupenek na muzikál Noc na Karlštejně. Letos naposled, a to v pátek a sobotu 29. a 30. června, uslyšíte známé písničky Karla Svobody a uvidíte příběh o zakázané lásce ve zdech Karlštejna. V muzikálu si zahrají také zvířata. Nebudou chybět koně ani koza.

Reklama

Výběr článků

Načítám