Hlavní obsah

Šest dnů hněvu: když vybuchne rasové násilí

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Necelých 25 let nás dělí od jednoho z největších výbuchů rasového násilí, které se prohnalo napříč USA. Dlouho potlačované napětí mezi bílými a Afroameričany odstartoval osvobozující rozsudek nad třemi losangeleskými policisty. Zadrželi brutálně černocha Rodneyho Kinga, který později zemřel.

Foto: nakladatelství Host
Článek

Když bouchne nenávist

Nebílá komunita očekávala tvrdý trest, osvobozující rozsudek vyvolal 6 dnů obrovského násilí, do zásahu musely být nasazeny kromě policie i složky Národní gardy.

Ač zdánlivě za Velkou louží, a nás se to netýká, i v Evropě je stále více zaděláváno na obdobné masové nepokoje. Občas je můžeme sledovat ve Francii, kde mají s přistěhovalci velké problémy. Obdobně se situace hrotí i v Německu.

Šest dnů hněvu názorně ukazuje, kam až může zajít frustrace odlišných kultur. Knihu Ryana Gattise Šest dnů hněvu vydal brněnský Host. Čte jako thriller, bohužel velmi reálný, šest dnů se může rozšířit na permanentní a velmi nelítostný boj.

Násobené násilí se těžko zastavuje

Dne 29. dubna 1992 ve čtvrt na čtyři odpoledne zprostil soud viny tři strážníky losangeleské policie, kteří byli obviněni z použití nepřiměřeného násilí při zneškodňování černocha jménem Rodney King. Dvě hodiny poté vypukly ve městě nepokoje, které nakonec trvaly šest dní.

Během 121 hodin přišlo o život čtyřicet tři lidí. Mrtvých však nepochybně bylo víc: k násilí docházelo i mimo místa výtržností, když mnozí využili nastalého chaosu k vyřizování starých účtů. 

Kniha oživuje bouřlivé a děsivé období v Los Angeles, kterého si tehdy média příliš nevšímala. Ryan Gattis přináší sedmnáct navzájem propojených příběhů, vyprávěných v první osobě, které dohromady vykreslují portrét moderní Ameriky. Gattisovy postavy promlouvají hlasy členů gangů, dětí ulice, zdravotních sester nebo hasičů, kteří se dostali do krizové situace, a katapultují tohoto nekompromisního spisovatele mezi takové legendy, jako je George V. Higgins nebo Dennis Lehane.

Reklama

Výběr článků

Načítám