Hlavní obsah

Sensační tourné světem první republiky

Novinky, Marcela Stehlíková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moravskoslezská vědecká knihovna v Ostravě uskuteční v rámci projektu Sensační tourné světem první republiky řadu zajímavých akcí. Již název projektu připomíná hlavní myšlenku přiblížit nejen čtenářské veřejnosti témata, která jsou aktuální a zajímavá i v dnešní době.

Foto: Archiv Moravskoslezské vědecké knihovny v Ostravě

K ženě patřily vždy módní doplňky.

Článek

Ve středu 19. září od 16.30 se uskuteční přednáška historičky Ostravského muzea Mgr. Kateřiny Barcuchové s názvem Žena za 1. republiky. Postavení ženy ve společnosti, její vzdělání, rodinný a pracovní život, ale také její záliby (móda, kosmetika, četba, vaření, ruční práce apod.) jsou tématem prvního povídání o životě za první republiky. Mluvené slovo bude doplněno dobovými fotografiemi. Knihovna přispěje zajímavými knihami a dobovými časopisy ze svého fondu. Vstup je zdarma.

V říjnu pozve vědecká knihovna návštěvníky na jedinečnou výstavu Prvorepublikové knihovnictví, kterou vytváří a pořádá s Knihovnou města Ostravy. Vernisáž výstavy bude součástí celoměstských oslav 100. výročí republiky dne 27. října.

V listopadu proběhnou dvě další zajímavé přednášky. Doc. PhDr. Martin Jemelka probere téma zajímavých osobností Ostravy, které se podílely na řízení první republiky jako senátoři, poslanci apod. Dále bude možné navštívit přednášku Ing. arch. Evy Špačkové o architektuře první republiky se zaměřením na interiér.

Takže račte vstoupit, sensační tourné světem první republiky právě začíná!

Projekt je realizován s finanční podporou statutárního města Ostravy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám