Hlavní obsah

Šampionem červnového hodnocení Unie enologů se stal Pinot Blanc z Třebívlic

Novinky, Kateřina Martykánová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V úterý 11. června se ve Valticích uskutečnilo letos již podruhé hodnocení vín do soutěže Suchá vína online. Přítomní členové Unie enologů degustovali 10 vzorků, z nichž nejlépe uspěl Pinot Blanc z vinařství Johann W Zámecké vinařství Třebívlice.

Foto: Unie enologů

Martin Nesvadba, sklepmistr Zámeckého vinařství Třebívlice.

Článek

Během červnového setkání Unie enologů posuzovali členové 10 vzorků bílých. „Šampionem“ červnového hodnocení se stalo jakostní víno s přívlastkem pozdní sběr Pinot Blanc ročník 2015 z vinařství Johann W Zámecké vinařství Třebívlice, které získalo rovných 90 bodů a zařadilo se tak na 17 pozici mezi hodnocenými víny.

„Toto víno pochází ze severních Čech z viniční trati Pod Hazmburkem, z vulkanického podloží a je specifické tím, že jeho projev je hodně minerální až slaný,“ uvádí sklepmistr vinařství Martin Nesvadba a dodává, že všechna jejich vína mají díky podloží tento typický projev. V chuti je tento Pinot Blanc komplexní s tóny sušeného ovoce a příjemnou kyselinou v závěru.

Držitelem nejvyššího počtu bodů v soutěži stále Pinot Noir, výběr z hroznů z roku 2011 z vinařství Vinselekt Michlovský. Červnové hodnocení bylo již sedmnáctým za dobu existence Unie enologů. Celkem bylo posuzováno již 191 vín, z nichž 116 bylo zařazeno do žebříčku stovky nejlepších vín soutěže Suchá vína online.

Tato v České republice nejnáročnější soutěž hodnocení vín je založena na systému plovoucího výběru 100 nejlepších moravských a českých vín.

„U každého vína hodnotí komise složená z přítomných členů unie nejen senzorické vlastnosti, ale také jeho momentální kondici a chování vína v čase hodnocení z velké sklenice, kde vynikne vrstevnatost a potenciál vývoje včetně vhodnosti ke snoubení v gastronomii. Vína se bodují způsobem vylučující alibismus a všechna hodnocení se počítají do průměru,” informoval předseda Unie enologů Mojmír Baroň. Dodal, že přihlásit se mohou pouze vína splňující podmínky soutěže.

Do výběru mohou být následně zařazena pouze vína, která dosáhnou 85 bodů. Platí také, že vína s vyšším bodovým hodnocením nahrazují v systému ta s hodnocením nižším. „Posláním soutěže je návrat moravského vinařství ke komplexním suchým bílým i červeným vínům plně srovnatelným s velkými vína Evropy a celého světa,“ doplnil Mojmír Baroň.

Další informace na www.unieenologu.cz

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám