Hlavní obsah

Samoživitelky si s hlídáním dětí pomáhají přes aplikaci, kterou vymyslela jedna z nich

Novinky, Lucie Bartoš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S dětmi do 10 let je možné zůstat „na paragrafu“, ale jen za část platu. V Klubu svobodných matek přišli s nápadem „participativního“ hlídání dětí – pomůže k tomu i nová aplikace.

Foto: Lucie Bartoš

Skupina Klubu svobodných matek má na Facebooku přes 9 tisíc členů. Nová aplikace jim umožní objevit v okolí rodiče, kteří si mohou navzájem pomoci.

Článek

Uzavření základních škol ekonomicky zasáhne nejvíce například samoživitele, pro které není řešením ani zůstat „na paragrafu“ za 60 procent mzdy. „Z ošetřovačky mám jen 60 procent platu, takže zaplatím nájem a budu držet hladovku - a naprosto v rozporu s tímto nařízením je, že ekonomika má šlapat dál. Tohle je cesta, jak ekonomiku zlikvidovat,“ reagovala jedna ze svobodných matek.

„Když mají být doma, tak ať Babiš zařídí 100procentní nemocenskou, paragraf na děti… Když nemají být ve škole a hlídání není. Uvažují o tom vůbec?“ řekla jiná.

Někteří v úpravu zákona doslova doufají, soudí, že se jedná o výjimečný stav, takže vláda nechá mimořádně prodloužit ošetřování člena rodiny na neurčito... Mnohé maminky navíc pracují pouze na Dohodu o provedení práce se mzdou pod deset tisíc, ty tuto možnost ani nemají. Lidé se snaží vymyslet si nějakou výpomoc sami a navzájem.

Zmíněný Klub svobodných matek přiložil také ruku k dílu. Jedna z maminek zmínila, že mohou vytvořit v okolí vždy malou skupinku různých dětí a maminky vždy po dni se mohou v hlídání skupinky prostřídat. „Napadlo mne udělat solidární skupinky - zhruba 12 dětí a jedna maminka, co pohlídá ostatním i větší dítka. Ale to chce, abyste se v okolí znali,“ navrhla.

Domlouvání takové věci může napomoci nová aplikaci, kterou shodou okolností začátkem března Klub představil. „Spustili jsme minulý týden aplikaci pro propojování maminek ze stejných měst/lokalit,“ potvrdil Klub svobodných matek, který založila rovněž samoživitelka, Dana Pavlousková.

Do aplikace, která je v testovacím režimu, se přihlásíte, zapnete polohu a uvidíte maminky v okolí. Vyberete si a můžete se propojit: „Podle polohy se vám zobrazí seznam maminek, které jsou vám nejblíže. Pokud vás zaujme nějaká maminka, kterou byste chtěli více poznat, jednoduše jí napíšete.“ Desítky maminek už aplikaci používají.

Klub svobodných matek byl od listopadu 2017 pouze skupinou na sociální síti, kde si matky radily, předávaly zkušenosti, zejména ohledně soudních jednání, vymáhání výživného atd. Na jaře 2018 se přetransformoval na neziskovou organizaci, která zajišťuje například bezplatnou právní pomoc, příspěvky na tábory, úhrady obědů a další. Následně vybudoval i charitativní e-shop, pro který vyrábějí sortiment právě samoživitelky - zisk putuje jednak k nim, jednak na podporu další činnosti klubu. Od počátku vede klub Dana Pavlousková, která je rovněž samoživitelkou, nyní ve funkci ředitelky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám