Hlavní obsah

S rytinou skla jako mistrovským uměním seznámí v Klatovech Helena Braunová

Novinky, Hana Jakubčíková Sádlíková

V sobotu 16. března od 14 hodin proběhne v Pavilonu skla v Klatovech přednáška Heleny Braunové Rytina skla jako mistrovské umění. Jde o doprovodnou přednášku k aktuální výstavě Mistrovská rytina skla, která dokumentuje nejnovější trendy v náročné technice dekorování skla - rytině.

Foto: ilustrační foto archiv klatovského Pavilonu skla PASK

Pavilon skla PASK bude hostit přednášku Heleny Braunové Rytina skla jako mistrovské umění

Článek

Zasvěcenou průvodkyní uměním rytiny skla bude odbornice z nejpovolanějších, Helena Braunová, ředitelka Sklářského muzea v Kamenickém Šenově, která je již od roku 1996 spoluorganizátorkou proslulých sympozií rytého skla.

Na přednášku bude navazovat komentovaná prohlídka výstavy Mistrovská rytina skla, která bude Pavilonu skla k vidění do 14. dubna.

Slovo kurátorky Pavilonu skla

„V sobotu 16. března ve 14 hodin přivítáme v Pavilonu skla klatovskou rodačku, která odešla v 15 letech studovat do Kamenického Šenova sklářskou školu a už na severu zůstala. Dnes je ředitelkou Sklářského muzea v Kamenickém Šenově, v jehož sbírkách se nachází vynikající sbírka rytých skel od 18. století do současnosti,” informovala kurátorka Pavilonu skla PhDr. Jitka Lněničková.

Pečlivé studium, zpracování a publikování muzejní sbírky udělalo z ředitelky Braunové jednoho z nejkompetentnějších odborníků na historickou rytinu u nás. A tak může návštěvníky přednášky seznámit podrobně s vývojem rytého skla ve střední Evropě od doby Rudolfa II. do současnosti.

„Navíc se od 90. let aktivně podílela na organizaci většiny mezinárodních sklářských sympozií rytého skla v Kamenickém Šenově a jistě se podělí o mnoho dojmů z těchto podniků. Po přednášce Helena Braunová provede asi od 15 hodin po aktuální výstavě a její komentovaná prohlídka nám exponáty nepochybně přiblíží z mnoha nových úhlů pohledů.

Na zmíněnou přednášku této milé, usměvavé a rytiny skla kromobyčejně znalé dámy všechny srdečně zvu a doporučuji i návštěvu výstavy, protože je to na jednom místě koncentrovaný přehled aktuálních trendů, které jsou jednak v moderním sklářském designu a volné tvorbě a také v rytině. Mezinárodní sympozia rytého skla jsou totiž špičková událost i ve světovém kontextu,” dodala PhDr. Jitka Lněničková.

Reklama

Výběr článků

Načítám