Hlavní obsah

S plevelem Kladno bojuje bez použití chemie

Novinky, Redakce Novinky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

K odstraňování plevele v ulicích Kladna bez použití glyfosátů se přistoupilo již v roce 2019 a ten se od té doby odstraňuje pouze mechanicky.

Foto: Michal Moravec, MMK

Článek

Městská firma Údržba Kladna s.r.o. pro ještě lepší výsledky zakoupila již v loňském roce přístroj na vyvíjení velmi horké vody, jímž likviduje nejen plevel, ale i pravidelně umývá a dezinfikuje zastávky. Přistroj je schopen vyčistit i lavičky, koše a odstranit sprejerské výtvory i žvýkačky. Nyní v ulicích města začne jezdit multifunkční vůz s několika výměnnými nástavbami.

„Jde nám především o technologie šetrné k životnímu prostředí. Likvidace plevele bez herbicidů na zpevněných i nezpevněných plochách či komunikacích je tímto strojem poměrně jednoduchá. Pomocí speciálního předního nástavce jsou jednotlivé plevelné rostliny smáčeny horkou vodou o teplotě 98 °C a poté usychají,“ řekl primátor Dan Jiránek.

Působením horké vody dochází u zasaženého plevele k narušení buněčné struktury spařením a tím k nevratnému poškození jejich částí, nebo i celého kořenového systému, podobně jako u chemického procesu. Zbytky rostlin následně stačí po pár dnech uklidit standardními mechanickými postupy.

„Parní nástavba je jen jednou z možností použití nového multifunkčního vozu, který začneme tento týden používat v ulicích města. Podle potřeby se jednotlivé nástavby na autě dají vyměnit jedním člověkem za pár minut. Pro mechanický úklid jsou k dispozici přední kartáče se speciálním ramenem s abrazivním kartáčem a na zimu je připravena nástavba se sypačem, variabilní radlicí i chodníkový odmetač. Použití všech modifikací tohoto stroje je velmi jednoduché - a hlavně s ním pomůžeme celoročně k udržování většího pořádku v našem městě,“ řekl Oldřich Černý, jednatel Údržby Kladna s.r.o. a radní města.

Reklama

Výběr článků

Načítám