Hlavní obsah

S hrabáči do podzemí, s Rakoncajem do oblak. Zoo Praha zve na sobotní slavnostní návštěvu

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejdříve se v pražské zoologické zahradě vydáte s hrabáči kapskými, roztomilými ušouny pod zem, poté se můžete vydat s horolezcem Josefem Rakoncajem do oblak. Po zimní sezóně se otevře jedna z pražských rozhleden trojská Obora. Hrabáči slaví v sobotu svůj mezinárodní den.

Foto: Petr Hamerník, zoo Praha

Ušatí drápatí hrabáči mají v sobotu svůj den

Článek

Pokud by se vám dostal do ruky myslivecký kalendář, najdete v něm řadu pozoruhodných údajů, mnohdy jsou daleko zajímavější, než lidmi oslavované mezinárodní dny čehokoli.

Dozvíte se, kdy kaňkují lišky, kdy je den rozkvetení prvních sněženek, kdy přiletí skřivan, odletí husa, jeleni shodí paroží. Je to mnohem zajímavější než různé dny prvního použití toaletního papíru, ledvinových kolik, prvního ohrnutí nohavic... Z  některých mezinárodních dnů občas zůstává rozum stát. Ale slavit přírodu se mi líbí moc.

„Ano, i hrabáči mají svůj mezinárodní den (ve světě se dokonce slaví jeden celý březnový týden) a ani my v Zoo Praha na ně nezapomínáme. Naši hrabáči, samička Kvída, samec Draco a jejich synek Kito jsou jedny z nejpopulárnějších zvířecích osobností v zoo. Na ty, kteří se chtějí o hrabáčích kapských něco dozvědět, čeká v sobotu v pavilonu Africký dům informační stánek, kde se dozvíte vše o chovu hrabáčů v zoo, například jak komplikovaná je příprava hrabáčí stravy nebo jak dlouhý je jejich jazyk,” informovala mluvčí zoo Mgr. Zuzana Karlíková.

Druhou polovinu sobotního programu vyplní í otevření rozhledny Obora po zimní pauze. Slavnostní prvovýstup začne v 11 hodin, kdy pomyslnou pásku na schody rozhledny přestřihne jeden z nejlepších českých horolezců všech dob Josef Rakoncaj. Na svém kontě má několik desítek českých prvovýstupů a jako první horolezec na světě zdolal dvakrát vrchol K2, druhou nejvyšší horu světa.

Program:

Informační stánek v Africkém domě: 10.00 – 16.00 Mezinárodní den hrabáčů

Rozhledna Obora: 11.00 Slavnostní otevření rozhledny Obora horolezcem Josefem Rakoncajem

Reklama

Výběr článků

Načítám