Hlavní obsah

S dětmi za pohádkou, dospělí se potěší první republikou

Novinky, Jana Digrinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O víkendu 22. a 23. února přijďte s dětmi putovat za pohádkami do zámeckých komnat v Mníšku pod Brdy. Potěšit se můžete také vstupem do kouzelného sklepení, kde na děti čekají bájné a pohádkové bytosti. Pro dospělé jsou připraveny prohlídky věnované bydlení drobné šlechty za první republiky.

Foto: Anna Čelouchová

Interiéry zámku Mníšku pod Brdy jsou bohatě vybavené a přibližují nám období první republiky. Na obrázku je telefon hraběnky Terezie Kastové.

Článek

Už jste někdy cestovali za pohádkou? Přijďte si to vyzkoušet do zámeckých komnat. A jak vlastně takové putování vypadá?

„U nás na zámku se dětem v každém pokoji a salónku ukryly známé české pohádky. Takže cestování za pohádkami znamená tyto pohádky vypátrat. Myslím ale, že to není nic těžkého, protože máme pro děti vždycky nějakou nápovědu,” vysvětlila zástupkyně kastelánky Ivana Černá.

Jestlipak si, děti, doma s rodiči čtete nebo vyprávíte pohádky? Protože pak určitě pomůžete paní průvodkyni s básničkami a říkadly. „Zrcadlo, zrcadlo, řekni, kdo je v zemi zdejší nejhezčí a nejkrásnější?” nebo „Přes hory, přes doly, mé zlaté parohy, kde se pasou?” Poznáváte pohádky? Možná i tyto se v zámeckých komnatách schovaly.

„Kromě říkadel ale dětem napoví i předměty, které se nám sem z pohádek zatoulaly. Máme tady otrávené jablko, ošatku s hrachem nebo výborné buchty, které chodil ochutnávat i čert s vodníkem,” dodala průvodkyně Růžena Langerová.

Na prohlídkách s názvem Cesta za pohádkou se pobavíte, poučíte nebo si připomenete, co všechno znáte. Prohlédnete si také překrásné zámecké místnosti. Chodbu a brnění, jídelny a porcelán, salónky a v nich dýmky, lovecké pušky nebo jelení trofeje.

Na závěr vstoupíte do místnosti plné malých panenek, které jsou oblečené jako princezny a králové. Prohlídky začínají v 11.30, 12.45, 14.00 a 15.15 hodin a je třeba se na ně rezervovat na tel. č. 318 590 261.

„Nezapomeňte si zamluvit také prohlídku našeho Kouzelného sklepení,” zve průvodkyně Anna. „Ve sklepích navštívíte bájný a pohádkový svět. Představíme vám třeba čerta, který drží čtvrtou zámeckou věž, nebo jeho kamarádku ježibabu na koštěti. Ale i princeznu, která sem přijela na ples, jejího prince i tatíčka krále. Prohlídky Kouzelného sklepení trvají patnáct minut a bát se určitě nebudete,” slibuje průvodkyně Anna.  

V nabídce mníšeckého zámku nejsou jen prohlídky pro děti. Podlehněte nostalgii a přijeďte se na chvíli vrátit do časů první republiky na klasických prohlídkách. Jak žila tehdejší smetánka a jak měla šlechta zařízené zámecké bydlení? Navštivte naše reprezentační místnosti, kam chodili vážení hosté, i soukromé apartmány, kde trávili svůj čas poslední pánové na Mníšku, hraběnka Terezie a baron Theodorich Kast.

Přesvědčíte se, že měli zámek vybaven moderními a praktickými předměty. Používali telefon, rádio, masážní přístroj, cestovní hůlku, ohřívač kávy, kapesní popelník, psací stroj, fotoaparát a mnohé další vymoženosti té doby. Jistě budete překvapeni.

„Obě naše prohlídkové trasy na sebe navazují a návštěvník tak může projít zámkem za hodinu a deset minut,” láká zástupkyně kastelánky Ivana Černá.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám