Hlavní obsah

S Alžbětou Netopilovou nejen o restaurování keramiky

Novinky, Jana Schmiedtová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Alžběta Netopilová, vedoucí oboru Konzervování a restaurování keramiky na Vyšší odborné škole restaurátorské v Brně, má jasno: Keramika? Je podceňovaná. A přitom díky ní můžeme datovat kulturní vývoj naší historie

Foto: Jana Schmiedtová
Článek

Jak se člověk stane restaurátorem keramiky?

Je nutná znalost daného oboru. Jde především o získání vědomostí v oblasti technologií a materiálů restaurovaného materiálu, chemie, výtvarné přípravy a modelování a v neposlední řadě znalostí z dějin umění a řemesla.

Jaké vlastnosti by měl mít restaurátor keramiky?

Měl by především ctít historický materiál, být pokorný a citlivý při provádění restaurátorského zásahu.

Jakou nejzajímavější věc jste kdy restaurovala?

Nejkrásnější byla práce na amfoře. Stylem výzdoby se řadila do řeckého vázového červenofigurového malířství, stáří 400 př. n. l. Při restaurování amfory, jsem měla pocit, že odkrývám řecký poklad.

Co se musí udělat, když se restauruje keramická památka?

Každý keramický materiál má své postupy restaurování. Záleží na druhu poškození. Velmi zjednodušeně mohu shrnout restaurátorský zásah do těchto kroků: konzervování, čištění, lepení, doplňování a retuš doplněných částí. Celý proces provází fotodokumentace a dokumentace postupu restaurování.

Mají lidé v době záplavy levných produktů zájem o restaurování keramiky?

Zájem opadá nejen o keramiku. I když ta je ke všemu dost specifickým oborem, který v naší zemi nemá příliš vybudované podhoubí. A přitom většina muzeí spravuje velmi obsáhlé sbírkové fondy keramiky. Ve většině případů keramické předměty bohužel neopustí depozitáře, čímž mizí možnost si je prohlédnout a pochopit jejich hodnotu a krásu. Pevně doufám, že se doba změní.

Co se snažíte předat svým studentům? 

Je třeba, aby pochopili, že po vystudování oboru by měli nést odpovědnost za zásahy provedené na svěřených předmětech v rámci obnovy našeho kulturního dědictví. Student si musí uvědomit význam a hodnotu umělecko-řemeslných předmětů, se kterými bude v budoucnu pracovat. Samozřejmostí je dodržování profesní etiky.

Co byste v oboru restaurování keramiky zlepšila?  

Asi ta nejdůležitější změna by byla forma financování sbírkových fondů keramiky. Obecně se umělecké řemeslo dotuje velmi málo. Keramika je mezi materiály zanedbávaná, a proto by bylo prospěšné, aby o granty na obnovu umělecko-řemeslných předmětů žádala přímo muzea. Dále bych všeobecně propagovala keramické řemeslo jako odkaz našich předků, na který nesmíme zapomínat. Díky keramice a produktům z tohoto materiálu můžeme datovat kulturní vývoj naší historie, a to není málo!

O Vyšší odborné škole restaurátorské v Brně: Na škole lze studovat: Konzervování a restaurování keramiky, Konzervování a restaurování nábytku a nepolychromované dřevořezby a Konzervování a restaurování malířských a dekorativních technik.

Pro absolventy se připravuje možnost prostupnosti do studia na vysoké škole, kdy by jedním rokem navazujícího studia na Masarykově univerzitě získali bakalářský titul.

Více se dozvíte na webových stránkách (www.vosrbrno.cz) nebo na facebookovém profilu (www.facebook.com/vosr.brno) školy.

Reklama

Výběr článků

Načítám