Hlavní obsah

Rytířský turnaj se o víkendu rozehraje na hradu Sovinec

Novinky, Alena Kiedroňová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nelítostné souboje na palcáty, sekery a meče se mají o víkendu 11. a 12. července rozehrát na hradě Sovinci u Rýmařova. Představí se tady špičkoví šermíři, těžkooděnci a s nimi také divadelníci v programu nazvaném Na příkaz císaře.

Foto: Kateřina Jarmarová

Hrad Sovinec dokáže uchvátit návštěvníky natolik, že se sem rádi vracejí.

Článek

„Bude to druhá největší a nejdůležitější akce celé sezóny a návštěvníci Sovince uvidí skutečně špičkové šermíře a těžkooděnce,” uvedl za organizátory Zdeněk Mlok Zedek.

Premiéru si na Sovinci odbudou například šermíři z Prahy – skupina Bibus spiritus. Těžkooděnce tady zastupuje skupina Taranis. Přijíždí šermířská a divadelní společnost Grál i členové skupiny historických scén Vae virus a Kašpárkovo divadlo. Chybět nemohou ani sokolníci s ukázkou výcviku dravců.

Hlavně mužskou část návštěvníků láká bitva o hrad, kterou muži ve zbroji v sobotu i v neděli svedou ve 13 hodin. Na Sovinci bude rozbit dělostřelecký polní tábor s ukázkou zapomenutých řemesel. To ženy určitě neodmítnou módní přehlídku historických oděvů nebo program věnovaný životu a etiketě na hradech. Víkendový program počítá také s dětmi.

Prohlídky hradu mohou zájemci absolvovat sami, nebo s průvodci v dobových kostýmech. Ty začnou v 9:30 hodin a vycházet budou každou půlhodinu. Hrad otevře své brány v sobotu i neděli v 9 hodin a návštěvníkům nabídne až do 18. hodiny spoustu zábavy i pestrý výběr občerstvení a rukodělných výrobků.

Sovinec  je vyhledávanou kulturní památkou. Původní hrad založili bratři Pavel a Vok z moravského rodu Hrutoviců mezi léty 1329 až 1332. Tehdy měl válcovou věž a palác. Od poloviny 17. století byl hrad v držení Řádu německých rytířů. Dnes jej spravuje Muzeum Bruntál s kastelánkou Kateřinou Jarmarovou.

Hrad Sovinec patří právem k hlavním atraktivitám turistické oblasti Jeseníky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám