Hlavní obsah

Rybníkáři přijdou o náhrady za škody způsobené kormorány

Novinky, Jiří Šafránek

Ministerstvo životního prostředí ČR oznámilo, že kormorán velký bude od 1. dubna 2013 vyřazen ze seznamu zvláště chráněných druhů živočichů. Doposud byl zařazen v kategorii "ohrožený". Tento krok má ušetřit státní pokladně přes 30 miliónů Kč ročně.

Foto: Jiří Šafránek

Kormorán velký.

Článek

Ornitologové to považují za nepromyšlený krok, který nic nevyřeší. Stát doposud vyplácel rybníkářům náhradu za škody způsobené chráněným kormoránem, ale od příštího roku nedostanou od státu ani korunu. Odpovědnost za škody přejde na myslivce (uživatele honitby), což evidentně není dořešeno a v budoucnu to způsobí velké problémy myslivcům i rybníkářům.

V České republice zimuje každoročně 7 až 13 tisíc kormoránů a z toho jsou až 4 tisíce zastřeleny na základě výjimek vydaných krajskými úřady. Na početnost kormoránů to ale nemá prokazatelný vliv. Zvýší-li se intenzita odstřelu kormoránů, zvýší se tím mimo jiné i rušení dalších druhů vodních ptáků.

Zdeněk Vermouzek, ředitel České společnosti ornitologické, k tomu dodává: "Vyhláška, která v roce 1992 stanovila zařazení jednotlivých druhů do kategorií zákonné ochrany, je již dávno zastaralá a nereflektuje vývoj, kterým prošla příroda za 20 let. Seznam chráněných druhů novelizaci rozhodně potřebuje, ale pouhé vyřazení kormorána je krokem s velmi spornými následky. Ukazuje nekoncepčnost, s jakou pracuje Ministerstvo životního prostředí."

Reklama

Výběr článků

Načítám