Hlavní obsah

Růžový tank opustil Brno

Novinky, Jiří Smutný

Podle jedněch pozůstatek zdevastovaného památníku, podle druhých umělecké dílo Davida Černého. V každém případě ve středu 27. září, po více než čtyřech měsících, tank svoje stanoviště před kostelem Jana Ámose Komenského na Komenského náměstí v Brně ještě před rozedněním opustil.

Foto: Jiří Smutný

Místo před kostelem je opět prázdné. Zbývá jen upravit plochu

Článek

Tank byl součástí výstavy Kmeny 90, kterou pořádá Moravská galerie v Uměleckoprůmyslovém muzeu a na jiných místech. Expozice se zabývá důsledky dramatických proměn, které nastartoval politický převrat v listopadu 1989.

Výstava volně navazuje na stejnojmenný projekt Vladimira 518, který mapuje alternativní kulturu 90. let minulého století. Otevřena byla 14. května a potrvá do 1. října 2017.

Tank odcestoval zpět k jeho majiteli, kterým je Vojenské technické muzeum v Lešanech u Prahy. Před kostelem stál od poloviny května a budil značnou pozornost. Aktivity některých protestujících řešili strážníci i policisté.

Na kolik akce s tankem přišla, není známo. Tisková mluvčí Moravské galerie Michaela Paučo pouze prozradila, že příslušnou částku zaplatilo město Brno, ministerstvo kultury a sponzoři z řady soukromých firem.

Reklama

Výběr článků

Načítám