Hlavní obsah

Rožnovské oslavy hudby, tance a dobré nálady opět zažije Dřevěné městečko

Novinky, Marcel Vašut

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V areálu Dřevěného městečka Valašského muzea v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm se opět uskuteční tradiční Rožnovské slavnosti (5. až 7. července). Již od samotného počátku je festival koncipován jako oslava – oslava hudby, tance, dobré nálady, která nadchne celou rodinu.

Foto: Archiv VMP
Článek

Spektrum účinkujících souborů je velmi pestré. Vezměme to pěkně popořádku od hostů nejvzdálenějších až po ty „místní“. Nejdále, přes kus zeměkoule, to má do Rožnova soubor TAINAN  CITY GU YUE (TAIKO) ASSOCIATION z Tchai-wanu.

Raritou bude i vystoupení souboru Altai Kai z daleké ruské Altaje s ukázkou alikvótních – hrdelních zpěvů – zapsaných mezi nehmotné kulturní dědictví UNESCO.

Soubor Mladost z bulharského hlavního města – Sofie, nás přesvědčí o pestrosti bulharského kulturního dědictví. Ukázky řeckého temperamentu v podání souboru Antigoni z Krnova (řecká menšina zde žijící) vás přivedou do varu.

Od „sousedů“ z Maďarska a Slovenska zde bude silné zastoupení v podání souboru Ponitran z nedaleké Nitry, z maďarského Körmendu dorazí Béri Balogh Ádám.

A co domácí? Můžete se těšit na vystoupení Cifry z Moravského Slovácka a z Valašska pocházející Javořiny, Soláně, Vsacanu, Mezříčanu, Radhoště, ženského souboru Polajka a několika dětských folklorních souborů… To vše za doprovodu cimbálových muzik – Kordulka, Pramínky z nedaleké Kopřivnice, Fojt. Netradiční hudební zážitek poskytnou lidové písně v podání kapel Docuku a Banda (Slovensko).

Pořadatelé festivalu mysleli i na děti. Pořad Jede, jede poštovský panáček je určen právě pro ty malé. Budou zde účinkovat dětské soubory a vzájemně soutěžit a hrát si. Po celou dobu festivalu se budou na scéně „Pod lipami“ číst pohádky pro děti.

Reklama

Výběr článků

Načítám