Hlavní obsah

Rozmarné slavnosti řeky Ostravice byly zalité sluncem a dobrou náladou

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Městský obvod Moravská Ostrava a Přívoz spolu s Centrem kultury a vzdělávání Moravské Ostravy a Klubem Atlantik připravili velmi pěknou akci na obou březích řeky Ostravice mezi Hradní Lávkou a mostem Miloše Sýkory s názvem Rozmarné slavnosti řeky Ostravice 2017. Akce se podařila. Lidé byli spokojeni.

Foto: Josef Zajíc

Ostrava 24.6.2017 Rozmarné slavnosti řeky Ostravice 2017. Příprava plavidel.

Článek

Na pravém břehu řeky Ostravice byly Rozmarné slavnosti řeky 2017 zahájeny v sobotu 24. června ve 14 hodin koncertem Veroniky Vrublové. 

Mezitím se u Hradní lávky (Lávka Unie) připravovaly, již na 3. ročník, plavidla na soutěž Netradičních plavidel o atraktivní ceny. Do 15.20 hodin ještě posádky sedmi plavidel dokončovaly vzhled a technické fígle svých úžasných a nepotopitelných plavidel.

V 15.20 přišel startér. Plavidla byla ve tříminutových intervalech vypouštěna na náročnou, v mnohých případech i záludnou plavbu. Netradiční lodní konstrukce musely překonat vzdálenost 565 metrů s jedním splavem a kamenitými peřejemi. Vzhledem k velmi nízkému stavu vody se žádné plavidlo nezhroutilo, nepřevrátilo a nikdo se neutopil.

Porota, složená se zástupců Magistrátu města Ostravy, Městského obvodu Moravská Ostrava a Přívoz, Slezské Ostravy, Centra kultury a vzdělávání Moravské Ostravy, Klubu Atlantik a Rádia Čas, bedlivě, pozorně, přísně i milostivě hodnotila tvůrčí invenci stavby plavidel, konstrukční rozmanitost, pevnost, barevnost, schopnost posádky plavidlo řídit a dopravit ho s bodu A - tedy od Hradní lávky do bodu B - k mostu Miloše Sýkory.

Posádky složené z jednoho, dvou či více členů, vzhledem k tomu, s jakou láskou a pracovním úsilím své lodi stavěly, se snažily udělat divákům radost a porotě po vyhlášení výsledků klidné spaní. Vše se podařilo.

V 17.00 hodin byly na hlavním pódiu vyhlášeny výsledky nejlepších plavidel.

První místo, a zaslouženě, si odnesla posádka Štajgři, složená ze dvou horníků a jedné ženy v nejvyšším postavení. Toto plavilo zvítězilo i v soutěži veřejnosti. Kromě věcných cen obdržela posádka 15 000 korun.

Druhé místo porota ohodnotila za velmi pěkný design plavidla v podobě stromu, na kterém, ještě před odplutím, zelený mužík, botky rudé, fajfku v hubě, si zatleskal. Získal 10 000 korun.

Třetí bylo plavidlo jednotlivce připomínající podle oblečení, že za více než půl roku tu budou Vánoce. Ohodnocen 5000 korunami. Na čtvrtém místě se umístilo plavidlo Ostravská příšera - 3000 korun a páté místo si vyjelo plavidlo Mašinka - 2000 korun. 

Po vyhlášení výsledků zahrála kapela Ptakustik, Dolls in The Factory, Bum Bum Band, taneční skupina Swing Ostrava a ve 20.45 kapela L.A.Sunday.

Akci, která byla uspořádána v rámci oslav 750 let Ostravy, ukončila ve 22.00 hodin světelná a laserová show.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám