Hlavní obsah

Rozhledna na Svatoboru slaví 80 let své existence

Novinky, Jan Kaše

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vrch Svatobor, který dosahuje nadmořské výšky 845 metrů, tvoří výraznou dominantu Sušicka a je jakousi předzvěstí šumavských kopců. Návštěvníkům nabízí překrásný výhled, a to také díky rozhledně.

Foto: Jan Kaše

Rozhledna na Svatoboru

Článek

Svatobor je opředený pověstmi a bájemi. Lidé objevili jeho významnost a důležitost pravděpodobně již v době pravěku. A od té doby je nepřestal tento vrch přitahovat a inspirovat. Není tedy divu, že o stavbě první rozhledny se začalo uvažovat již v 19. století.

Nebezpečné praskliny

Koncem 90. let 19. století zde vyrostla dvacet pět metrů vysoká rozhledna, kterou vyprojektoval architekt Vratislav Pasovský. Samotnou stavbu pak provedl sušický stavitel Václav Rudolf Mirwald. Posléze byla provedena ještě drobná úprava, která spočívala v zastavění cimbuří a jeho doplnění o zasklenou lucernu.

U rozhledny také vznikla tzv. útulna, nabízející návštěvníkům občerstvení. Ta však v roce 1905 vyhořela.

„Již po 10 letech od dokončení se na rozhledně začaly objevovat praskliny. V roce 1907 Ing. Ladislav Myslík vypracoval návrh stažení zdiva železnými pásovými kleštinami, protože obavy o stabilitu došly až tak daleko, že se uvažovalo o jejím uzavření. Ani kovové zajištění bezpečnost nezvýšilo…,“ uvádí se v knize Památky města Sušice.

Během tří měsíců nová rozhledna

Ani veškeré opravy a projekty nedokázaly zajistit bezpečnost rozhledny. Trhliny se neustále zvětšovaly, a proto bylo rozhodnuto o jejím stržení, které proběhlo v květnu 1934.

Ovšem za necelé tři měsíce se podařilo vybudovat novou a ještě vyšší, přes třicet jedna metrů vysokou rozhlednu.

„Slavnostní otevření proběhlo 12. srpna 1934. Jako náhradu za vyhořelou útulnu Houra (pozn. sušický stavitel Karel Houra) vyprojektoval a vystavěl přímo patě rozhledně turistickou chatu, opatřenou svojšickým čp. 34 a slavnostně otevřenou 14. července 1935. Celkový náklad na rozhlednu s chatou hradili jednotlivci formou speciálních dluhopisů,“ uvádí Památky města Sušice.

Zájem mělo i vojsko

Vzhledem k výhodné poloze, projevili o Svatobor zájem i vojáci. V 50. letech 20. století převzalo ministerstvo národní obrany rozhlednu i s chatou do své správy.

V roce 1957 vrátilo ministerstvo objekt městu, ale zároveň si ponechalo dvě místnosti a rozhlednu pro své potřeby.

Rozhledna za svou osmdesátiletou existenci přivítala a uchvátila tisíce návštěvníků. Tvoří nedílnou součást Svatoboru a nikdo si již nedokáže představit, že by zde nebyla. Tato stará, ale stále půvabná dáma si jistě zasluhuje odpovídající oslavu, která proběhne v sobotu 16. srpna od 16.00 hod. Chybět nebude vystoupení pěveckého sboru Svatobor či laserová show.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám