Hlavní obsah

Rokokový zámek Nové Hrady u Litomyšle už nespí zimním spánkem

Novinky, Robert Rohál
Aktualizováno

Zámek Nové Hrady u Litomyšle - to je ucelený rokokový areál se spoustou zajímavých scenérií a expozic. I když pro nadcházející sezónu chystá několik novinek, předem ohlášení zájemci mají šanci prohlédnout si rokokové sídlo, kterému se přezdívá české Versailles, ještě před oficiálním otevřením.

Foto: Robert Rohál

Rokokový zámek Nové Hrady u Litomyšle.

Článek

A na co ještě se mohou těšit návštěvníci? Tak třeba na to, že zámecká expozice byla obohacena o několik rokokových exponátů. Pro veřejnost bude zámek otevřen v sobotu 5. dubna, v dubnu to ale bude jen o víkendech, od května již každý den včetně pondělí.  

„Výpravám, které mají zájem o prohlídku zámku, otevřeme po předchozí domluvě kdykoliv. Spolu se zámkem bude otevřená galerie a cukrárna na předním nádvoří, kde i letos proběhne několik výstav. Jinak romantické svatby na zámku se konají každou sudou sobotu,” uvedla Magda Kučerová, majitelka zámku.

A co ještě může nabídnout zámek Nové Hrady u Litomyšle? První české muzeum cyklistiky, zajímavé hlavně pro pány a  Galerii anglických klobouků, otevřenou v budově oranžérie, zase pro dámy. Pro děti je připraven labyrint se čtyřmi vyhlídkami, sloužícími pro navigaci bludištěm.

„Dále je možno se podívat na jeleny, koně a papoušky. Ale také jsme součástí Mezinárodního operního festivalu Smetanova Litomyšl, v jehož programu bude v přírodním divadle uvedena komorní opera Armida,” uzavřela Magda Kučerová.

Historie zámku

Zámek Nové Hrady je rokoková stavba vybudovaná v letech 1774 – 1777 hrabětem Jeanem-Antoinem Harbuvalem de Chamaré ve stylu francouzských letních sídel podle stavebního návrhu Josefa Jägra. Pro svoji architektonickou jedinečnost a umístění v uměle vybudovaném přírodním areálu býval celý zámecký komplex nazýván Malý Schönbrunn nebo České Versailles. Po roce 1989 byl zámek vrácen v restituci vnukům původního majitele - textilního továrníka Josefa Bartoně z Nového Města nad Metují, kteří jej nabídli k prodeji. V roce 1997 zámek zakoupili Petr a Magda Kučerovi z Prahy, a od té doby prošel celý zámecký areál rozsáhlou rekonstrukcí a modernizací.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám