Hlavní obsah

Rieter CZ oslavil 50 let od zahájení výroby bezvřetenových dopřádacích strojů na Orlickoústecku

Novinky, Stanislava Dvořáková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V sobotu 13. května se otevřela pro širokou veřejnost brána závodu Rieter CZ s. r. o. v Ústí nad Orlicí, aby společně formou Dne otevřených dveří oslavil 50. výročí převratné technologie výroby bezvřetenových dopřádacích strojů.

Foto: Stanislava Dvořáková

Společnost Rieter se představila veřejnosti i programem pro děti.

Článek

V letošním roce společnost Rieter CZ v Ústí nad Orlicí slaví 50 let od zahájení výroby a dalšího vývoje strojů s bezvřetenovou technologií, kdy v roce 1967 byla zahájena seriová výroba těchto strojů v n. p. Kovostav (dnes Rieter CZ s. r. o.).

Součástí oslav se zapojením široké veřejnosti se stala sobota 13. května s uspořádáním Dne otevřených dveří. Námětem této akce bylo prezentační video a udělení zlaté medaile na Mezinárodním strojírenském veletrhu v Brně v roce 1967, kdy na tento světový úspěch bezvřetenových strojů s rotorovou technologií navazuje i současná nejmodernější technologie tryskového předení, díky které se opět podařilo zvýšit produktivitu strojů.

Návštěvníci měli možnost seznámit se s prostředím závodu i s jednotlivými pracovišti. Podle přiložené mapky k informačnímu letáku mohli nahlédnout do šesti hal, poznat pracoviště konstruktérů a elektroniků, montáže robotů a tryskových strojů, moderní obráběcí centra a technologii obrábění a výrobkové portfolio. V daných časových úsecích mohli vidět tryskové a rotorové dopřádací stroje v chodu.

Protože v současné době stále více úspěšnost výroby závisí na dostatku pracovníků s odborným technickým vzděláním, je třeba vytvářet podmínky k jejich zajištění. Vzhledem k této situaci byla letošní akce zaměřena na obsáhlý program pro děti s předpokladem, zalíbí-li se jim v závodě již dnes, mohou se stát potenciálními budoucími zaměstnanci závodu.

Mladé generaci byla tak vedle čistého upraveného prostředí jednotlivých pracovišť nabídnuta spousta her a soutěží s označením Rieter. Možnost fyzického pohybu mohli zájemci (našli se i věkově odrostlí školním létům) uplatnit ve venkovních soutěžích s hokejkou i v hodu míčkem. Další oblíbenou nabídkou byla jízda na simulátoru Fl, kde si přišli na své i tatínkové v roli poradců.

Z rukodělných úkolů to bylo tvarování balonků, vystřihnutí podkladu pro placku Rieter a soutěž v kreslení na téma "Čím bych chtěl/a být?" A odměny - omalovánky, blok, pexeso, vše s pamětním označením Rieter.

Dalším zaměřením her, tentokrát přímo na technické myšlení a manuální zručnost, byly stavebnice, vláčky a roboty známé značky Merkur. Náročné pokusy na chápání byly nabídkou zábavného vědeckého parku VIDA. Nad kouzly s vodíkem či homopolárním motorkem se často ozvalo i úst dospělé osoby "Vida! To jsem nevěděl."

Úspěch tohoto herního experimentu se záhy projevil v početném obstoupení stánků s ukázkami činnosti partnerských škol, a to zejména Průmyslové střední školy Letohrad a VOŠ a SŠ technické Česká Třebová, a to jak mladými zájemci, tak rodiči.

V areálu závodu o další zábavu bylo postaráno pro děti skákacím hradem, pro dospělé vystoupením hudebních uskupení, kde zejména Petr Bende & Band potěšil starými hity Když měsíc rozlije, Nad hlavou svítá a dalšími.

V polední pauze představila svou úroveň i závodní jídelna, která poskytla účastníkům akce zdarma řízek s bramborovým salátem. Účast byla jako obvykle značná, v 13 hodin bylo evidováno 1800 návštěvníků.

Reklama

Výběr článků

Načítám