Hlavní obsah

Rezervujte nám místa, prosí uzavřené hospody v Přepychách jejich příznivci a podporovatelé

Novinky, Dana Ehlová

Lidé na vesnici k sobě vždy měli a mají blízko. Byli a stále jsou zvyklí podat sousedovi pomocnou ruku. Potvrzuje se to i nyní - v Přepychách vyvolal nouzový stav a s ním spojené uzavření restaurací občanskou iniciativu na podporu provozovatelů místní restaurace Katka a hospody Na hřišti.

Foto: Zdeňka Seidelová

Předání finančního daru provozovatelkám nyní zavřených restaurací v Přepychách - Ivě Kadlecové a Jaroslavě Chudé.

Článek

Hybnou pákou dění, které vyvrcholilo v pondělí 20. dubna předáním finančních darů a darovacích listů se jmény všech, kdo přispěli, dvěma podnikům v Přepychách, se stal zastupitel Tomáš Rejzek.

I když o mediální „slávu“ vůbec nestojí, přesto byl ochoten se vyjádřit, co ho vedlo k zorganizování přímé pomoci provozovatelkám Ivě Kadlecové a Jaroslavě Chudé:

„Život na vesnici má svoje specifika. Základní věc je, že já pomůžu tobě a ty mně. Umíme si navzájem pomoct, ať se jedná o cokoliv. Za výsledek nápadu si nepřipisuji body. Kdybych kolem sebe neměl tak silnou komunitu, netroufl bych si. Ale držíme při sobě, a ano, scházíme se na pivu každé úterý, pátek, když je fotbal, burza. Je to podle mě kultura, lidské vztahy, tradice.“

A jakým způsobem tedy kontaktoval potencionální dárce? „Je rok 2020. Sociální síť máme a známe se tu všichni. První, co jsem řekl, že nejsem „tři králové“, a tak jsme si trochu rozdělili úkoly,“ uvedl Tomáš Rejzek a zároveň odpověděl, co ho při tom překvapilo:

„Překvapila mě konečná částka. Že bude někdo reagovat zataženě, s tím se setkáte. V první fázi naskákaly peníze rychle. Pak přišel útlum i některé negativní reakce. Závěr už byl ve stylu Usain Bolt. A nemalý příspěvek našeho přítele Jiřího Stracha (pozn.: známý režisér a člen SDH Přepychy) už mě vyloženě dojal,” uvedl iniciátor akce.

Pro úplnost se sluší dodat, že vybraná částka byla rozdělena na dvě stejné poloviny a každá podnikatelka obdržela v pondělí 20. dubna krásných 16 700 korun na podporu ve dnech, kdy nelze otevřít dveře lokálu, postavit se třeba za pípu a natočit štamgastům do půllitrů tolik oblíbený pěnivý mok.

Darovací listy pak obsahují nejen jména dárců, ale také jejich společný vzkaz: „Rozhodli jsme se vás podpořit v těžké době. Těšíme se, až znovu otevřete. Prosíme, rezervujte nám místa.“

Předání daru proběhlo za přítomnosti starostky obce Zdeňky Seidelové, která k průběhu dvou malých slavnostních aktů sdělila: „Obě podnikatelky Tomášovi vřele poděkovaly a těší se na příležitost, jak to dárcům budou moci oplatit.“

Za Jaroslavu Chudou (a jistě také Ivu Kadlecovou) poděkoval manžel Jan: „Udělali nám radost. Nebyli jsme nikdy zvyklí dostávat něco „zadarmo“. Mile nás to překvapilo.“

Reklama

Výběr článků

Načítám