Hlavní obsah

Requiem za oběti masakru v Norsku zazní ve Vranově nad Dyjí

Novinky, Marek Venuta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V úterý 16. srpna v 18 hodin bude v kostele Panny Marie Nanebevzaté ve Vranově nad Dyjí sloužena zádušní mše svatá za oběti norské tragédie. Norsko je totiž s farností Vranov nad Dyjí již dva roky spjato.

Foto: Ondřej Bednařík

Requiem za oběti v Norsku zazní v kostele Nanebevzetí Panny Marie,jehož interiér je opraven právě z norských peněz.

Článek

Vranovský kostel Nanebevzetí Panny Marie byl v žalostném stavu a potřeboval nemalou investici. V roce 2009 se na vranovské usmálo štěstí, to když získali na rekonstrukci varhan a interiéru dvanáctimilionovou dotaci právě z Norských fondů. Letos na jaře byla celkově dokončena oprava interiéru vranovského kostela a barokních varhan.

"Měli jsme možnost se seznámit s přátelskými a milými zástupci Norska a tato smutná událost v Norsku se nás o to víc dotýká. V našem kostele se na tragicky zesnulé norské občany a jejich blízké bude více pamatovat v této pro ně tak bolestné chvíli," říká místní farář Marek Dunda. Bohoslužbu pořádá farnost ve spolupráci s Městysem Vranov nad Dyjí.

Finanční mechanismy EHP/Norska

"Během pěti let investovaly norské fondy v České republice tři miliardy korun. Účelem peněz je přispět k ekonomickému a sociálnímu růstu v chudších nebo nových zemích Evropské unie a navazovat přátelství mezi místními komunitami a Norskem. Právě v Česku se nám jako důležitá jeví obnova kulturního dědictví a teď jsme rádi, že se můžeme dívat na výsledky naší spolupráce," řekl velvyslanecký rada Norského království Kjetil Aasland k opravě vranovského kostela.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám