Hlavní obsah

Realizační tým krimimuzikálu Fantom Londýna besedoval v ostravském Librexu

Novinky, Josef Zajíc

V Domě knihy Librex se v Ostravě sešel v pátek 10. května realizační tým připravované světové premiéry krimimuzikálu Fantom Londýna, aby pobesedoval s návštěvníky o nápadu, zrodu a přípravě inscenace.

Foto: Josef Zajíc

Dům knihy Librex. Lumír Olšovský a Pavel Bár, autoři libreta. 10.5.2013

Článek

"Vlastní tvorba se dá přirovnat k narození dítěte. Dlouho je klid, pak to hrozně bolí, a pak dělají všichni vše pro to, aby se mu krásně žilo," řekla mimo jiné Gabriela Petráková, šéfka souboru opereta / muzikál Národního divadla moravskoslezského.

Besedy s návštěvníky Domu knihy Librex se zúčastnili téměř všichni hlavní tvůrci autorského muzikálu Fantom Londýna. O tom, jaká vedla cesta od zrodu a myšlenky až po konečné dílo, pohovořili autoři libreta Pavel Bár a Lumír Olšovský, který je také režisérem představení.

Podle Lumíra Olšovského cílem bylo pro diváky připravit krásnou, atraktivní a zajímavou podívanou ve stylu velkofilmu, kdy se děj neustále posouvá dopředu. Všude se něco děje. Tomu odpovídá i scéna Ondřeje Zichy a kostýmy Kateřiny Bláhové, která navrhla oblečení pro 56 účinkujících.

"S dramaturgickým týmem jsme se rozhodli připravit inscenaci, která by byla přímo vytvořena pro ostravský soubor opereta / muzikál, potažmo pro Národní divadlo moravskoslezské tak, aby inscenace byla ušita přímo na míru souboru. Proto jsme oslovili tento autorský tým, aby nám nějakou tematiku připravili. Oni přišli s námětem o Jacku Rozparovači, o událostech v Londýně z roku 1888. Cesta ke konečnému dílu byla poměrně dlouhá. Trvala asi dva roky, což je u autorských děl normální," konstatovala Gabriela Petráková.

V průběhu besedy předvedli umělci ukázky jednotlivých písní z muzikálu na hudbu Radima Smetany s textem Michaela Prostějovského. Martina Šnytová a Juraj Čierník zazpívali duet Osud a Hana Fialová v roli Betty jeden ze sólových partů.

O práci s týmem herců a tanečníků se zmínil choreograf inscenace Martin Goga. Mladý dirigent Marek Prašil vedl orchestr při hudebním nastudování muzikálu.

Světová premiéra se uskuteční v Ostravě 16. května od 18.30 hodin v Divadle Jiřího Myrona.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám