Hlavní obsah

Řada dětí prožila jarní prázdniny v Muzeu papírových modelů

Novinky, Martina Váňová

Už po čtvrté Muzeum papírových modelů v Polici nad Metují pořádalo dopolední program pro děti s názvem Týden s Herkulem, maskotem muzea. V místě, kde papír ožívá, bylo jarní prázdninový týden opravdu rušno. Letošním tématem bylo cestování.

Foto: Martina Váňová
Článek

V muzeu se na program sešly děti různých věkových kategorií z různých měst České republiky. Namátkou například z Liberce, České Lípy, Hronova nebo Červeného Kostelce. Nejvíce dětí k nám však dalekou cestu nemělo. Všechny dny bylo plně obsazeno.

V pondělí 8. února program začal poznáváním pestrého a temperamentního Mexika. Papoušek Ara z kartonu se vydařil opravdu každému. Děti se nebály experimentů a tak vznikla i celá řada fantaskních papoušků. Dostali zajímavá jména. Nechyběl Duháček, Pírko, Modroočko nebo Péťa.

Jaro jsme přivolávali prostřednictvím návštěvy Japonska v úterý. Japonská třešeň sakura byla hlavním tématem papírového tvoření. Podával se také čaj, jak jinak, než vsedě na kobercích a polštářích.

Středa a návštěva Afriky přilákala přes třicet dětí. Stal se z nás opravdový domorodý kmen. Nechyběla výroba amuletů, chrastítek a dalších předmětů, které jsou v divočině nezbytné. Zájemci tvořili z papíru zvířata, která žijí právě v Africe.

Čtvrteční dopoledne patřilo Austrálii. Klokani byli na konci dne všude, kam oko dohlédlo.  Děti si také vyzkoušely typickou techniku malby místních domorodců. Týden s Herkulem aneb Letem světem s muzeem skončil v pátek, putováním po Bangladéši. Nosným tématem byl slon. Děti se také učily, jak vůbec papírová vystřihovánka vzniká. S tímto nelehkým úkolem se statečně vypořádaly.

Každý den na děti čekala rozcvička prstíků v podobě rychlé skici toho nejhezčího modelu. Nejčastěji se na obrázcích objevovala zvířata a vojenská technika. Nepovšimnuta nezůstala ani Zlatá ulička od Michala Kavaliera, kterému je věnována současná krátkodobá výstava. Pro velký zájem plánujeme v letošním roce také letní tvořivý týden o letních prázdninách.

Reklama

Výběr článků

Načítám