Hlavní obsah

Pyrenejci se vracejí do Počátků

Novinky, Martin Němec

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čtrnáctá klubová výstava psů pyrenejských plemen, druhá největší na světě, se bude ve pátek 19. dubna konat v překrásném okolí prvorepublikového hotelu Letohrádek sv. Vojtěch v Počátkách na Vysočině. Přihlášeno je 85 psů z deseti zemí.

Foto: Martin Němec

Pyrenejci zavítají na Vysočinu

Článek

Chov pasteveckých plemen psů má své opodstatnění i u nás v srdci Evropy. Krkonoše, Adršpašsko, okolí Máchova jezera, Třeboňsko, Tachovsko, Orlické hory, Beskydy. To je jen malý výčet lokalit, kde všude vlk žije a úspěšně se rozmnožuje. Pokud se nim přidá medvěd v Beskydech a šakal, který se úspěšně rozmnožuje v okolí Máchova jezera, pak stáda ovcí spásající málo přístupné lokality - a hlavně jejich majitelé nemají klidné spaní.

Proto se tuzemský klub, krom čistě výstavních, snaží budovat i pracovní linie, určené k práci s hospodářskými zvířaty. Pastevečtí psi pak v tuzemské krajině protkané sítí turistických tras doplňují systém ochrany stád před predátory.

Plemena Pyrenejský ovčák, Katalánský ovčák, Pyrenejský mastin a Pyrenejský horský pes přijede na Vysočinu hodnotit Jean-Jacques Dupas z Francie, mezinárodní rozhodčí, specialista, který před čtrnácti dny posuzoval na ostrove Reunión a v Japonsku.

„Máme velkou radost, že na Vysočinu míří nejlepší chovní jedinci z Čech, Slovenska, Maďarska, Polska Litvy, Estonska, Chorvatska, Německa, Běloruska i Švédska. Zveme všechny přátele a obdivovatele pyrenejských plemen, výstava je samozřejmě přístupná široké veřejnosti,“ řekl Peter Kapusta, předseda Klubu pyrenejských plemen, z. s.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám