Hlavní obsah

Putování s notičkou vedlo Šmoulí stezkou

Novinky, Stanislava Dvořáková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Klub českých turistů v Ústí nad Orlicí pozval v sobotu 6. června příznivce turistiky na 39. ročník pochodu a cyklojízdy Orlickým podhůřím. Oblíbená tradice byla letos obohacena o Putování s notičkou, o které se zasloužil folklorní soubor Jaro, který letos slaví 50. výročí své existence.

Foto: Stanislava Dvořáková

Trasu Šmoulí stezky tradičně zahájil ve svém vodním království vodník MIREK.

Článek

V sobotu od 7 hodin bylo na podměstí Ústí nad Orlicí u restaurace U Malinů nezvykle rušno. Celkem 441 turistů vyrazilo na obvyklý červnový pochod či cyklojízdu Orlickým podhůřím.

Nejdříve vyjeli cyklisté na své vybrané trasy, a to 19 na 25 km do Brandýsa nad Orlicí, 33 na 50 km s rozšířenou trasou přes Choceň, 3 na 75 km, kteří zamířili až do Vysokého Mýta, 6 na 100 km, kteří navíc projeli Luže a Uhersko a 6 na náročnou 50kilometrovou trasu MTB.

Z pěšáků si každý za roky této akce také našel svoji oblíbenou trasu a tak absolvovat 15 km s návštěvou Andrlova chlumu, Kozlovce a Mandle vyšlo 55 chodců, 25 km s přidáním Zhořského kopce 13 a 50 km s prohlídkou Horákovy kaple, Mariánské hory a Skuhrova 3 sportovně založení účastníci.

Nejoblíbenější trasu, spíše procházkového zaměření, si jako každoročně vybral největší počet 303 zájemců, kdy vyšly celé rodiny se všemi příslušníky počínajíce absolventy na čtyřkolečkových dopravních prostředcích až čtyřnohými kamarády konče.

Tuto trasu nazvanou Šmoulí stezkou navíc pořadatelé z odboru KČT Ústí nad Orlicí zpestřují zábavným programem s pohádkovým zaměřením, hrami a soutěžemi sice pro malé účastníky, ale rádi se přidávají i ti větší. Protože vedoucí KČT Milan Richter byl dlouholetým členem folklorního souboru Jaro, přizval jeho členy, kteří v letošním roce slaví 50. výročí své činnosti, aby Putováním s notičkou přispěli folklorními otázkami k zajímavosti pochodu.

První zastavení Šmoulí stezky bylo s ukázkou předmětu a jeho určení a kupodivu v textilním Ústí již málokdo věděl, že to je tkalcovský člunek. Vzápětí neznalost vystřídalo vlídné přijetí ve vodním království vodníka MIRKA. Nikoho netopil, naopak nabídl příchozím vylovení rybičky z jeho tůně. Na rybářské pruty se vrhli zejména rodiče a lovili jako zamlada. Zlatou rybku nenašli, přesto splnění četných přání na ně na další pouti čekalo.

Po pohádkovém rozcestí tří lesních cest pod vrcholem Kubincova kopce to byla novodobá fata morgána zrekonstruovaného ústeckého nádraží s další cestou do ranče Na Tiché Orlici - Country hospody U Harapáta.

Při vstupu jako zákeřná otázka týkající se minulé doby (co je co) byl představen trakař a vozembouch. Poté následoval úkol nejpříjemnější spočívající v opečení buřtu, dalšího občerstvení, odpočinku u stánků "Šmoulů" a mnoho her a soutěží.

V stínu stromů, v zelených zákoutích čekalo pak další osvěžující překvapení. S převozníky na lodích všichni propluli Tichou Orlici. To ještě nebylo vše. Po příjemné zpáteční procházce podél řeky k rozcestí U Panského mlýna a do cíle v restauraci U Malinů dětský soubor Srdíčko pod vedením Jany Nagyové roztočil závěrečnou Notičku pěkně od podlahy. Zatancovalo si osm dětí souboru i všechny další, které se přidaly.

A splnění dalších tajných přání: kdo se chtěl bavit dál, mohl na Mírovém náměstí s vystupujícími soubory Města v pohybu a komu bylo horko mohl se osvěžit v tento den zahájeném provozu bazénů aquaparku.

Reklama

Výběr článků

Načítám