Hlavní obsah

Putim chce v obci Švejkovu sochu. Myšlence má pomoci dražba

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Mohla stát už dávno, ať náš vztah ke Švejkově osobě jakkoli rozdílný. Mohla přitáhnout do obce, regionu víc návštěvníků, s dalšími návaznými produkty vydělávat peníze. Švejka Čechům nikdo neodpáře a postava lidového prosťáčka bojujícího proti blbosti vrchnosti a systému je nadčasová.

Foto: Vratislav Konečný

Švejk v polském Sanoku

Článek

Právě pro nadčasovost Haškovu knihu přeložili do řady jazyků. Chápat vojáka jen jako pitomce s fajfkou v puse, který s pověstným To chce klid pluje životem je scestné. Proto berou Švejka i jinde, pro jeho lidský antimilitaristický přístup k životu.

Různých soch u nás máme množství, stavěly a stavějí se kde komu. Švejk je ale i dobrá značka, to si uvědomili třeba Poláci. Od Lupkovského průsmyku na hranici se Slovenskem se táhne Švejkova stezka až k pevnosti Přemyšl. Mají pivo se Švejkem, hospody, festivaly. U nich najdete několik restaurací nesoucí v názvu Švejk. Figurku si můžete koupit jako hračku, ale proč nevyužít, co se nabízí a od sochy v Putimi vytyčit turistickou stezku? Ale to by napřed socha musela stát. Zatím na ni nejsou prostředky (zhruba 500 000 korun), ale její maketa už je vyrobena. V sobotu 28. dubna se proto uskuteční aukce uměleckých děl ve prospěch Švejkovy sochy.

"Haškova kniha Osudy dobrého vojáka Švejka svým humorem i poetikou okouzlila čtenáře na celém světě. V zemích, jimiž putoval, dokonce Švejkovi postavili sochu. Od roku 2000 stojí na nádraží v Humenném, bronzovou sochu najdete v ruském Petrohradě, v Polsku je jich několik – v Sanoku, Chroberzu a Přemyslu. Na Ukrajině, kde mají sochy oblíbeného vojáka ve Lvově a Skelivce, odhalili další loni 7. července v Užhorodě. Jen v Česku nic. Sdružení přátel Putimi by rádo tento nedostatek napravilo a dopřálo tuzemským i zahraničním návštěvníkům potěšení z pohledu Švejka kráčejícího vesničkou, kde byl podle románu na cestě do Budějovic zadržen. Model sochy vytvořil sochař František Svátek, jihočeský rodák," informovala ing. Marie Rubešová, zastupující pro akci Švejk Sdružení přátel Putimi.

Dražba se koná v pátek 17. května od 10 do 12 hodin v mediálním centru Orbis-Czechtourism, Vinohradská 46, Praha 2. Dražit se budou díla T. Bíma, B. Jirků, S. Lebedové a dalších.

Od narození Jaroslava Haška uplyne letos 30. dubna právě 130 let. "Jména těch, které přispějí 20 tisíci korunami, eventuálně vyšší částkou, budou uvedena na desce umístěné nedaleko sochy. V návaznosti na výročí uspořádáme také dražbu obrazů, z níž polovina výtěžku půjde na konto Švejk," dodala Rubešová.  

Zájemci mohou přijít bez předchozí rezervace.

Reklama

Výběr článků

Načítám