Hlavní obsah

Pustevny jsou unikátním dřevěným pokladem i celoročním lákadlem turistů

Novinky, Milan Haluška

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mezi nejoblíbenější horská střediska v Moravskoslezských Beskydech patří bezesporu Pustevny nacházející se šest kilometrů od Frenštátu pod Radhoštěm. V létě středisko láká na pěší turistiku, v zimě zase vyzývá k lyžování.

Foto: Milan Haluška

Dřevěné stavby na Pustevnách

Článek

Pustevny byly pojmenovány po poutnících, kteří zde v 18. století žili. Poslední z nich zemřel v roce 1874. Překrásné Jurkovičovy dřevěné stavby Maměnka a Libušín dýchají historií. Tyto dřevěné poklady nechali postavit v roce 1898 členové turistického spolku Pohorské jednoty Radhošť.

Mezi další architektonicky zajímavé stavby patří i stoletá dřevěná zvonička, kterou projektoval taktéž Dušan Jurkovič. Zvonička vyniká především barevnými ornamenty, které vyhotovili brněnští restaurátoři. 

Na Radegast nebo Radhošť

Milovníky pěší turistiky v letním období láká výšlap k soše Radegasta, pohanského boha úrody. Socha se nachází zhruba kilometr od Pusteven a 2,5 km od Radhoště. Kousek od sochy je překrásný výhled na Beskydy, obce i města.

Pokud se budete chtít vypravit až k hřebenu samotného Radhoště, čeká vás dalších zhruba 2,5 km cesty. Trasa je pečlivě označená a cestou se turista setká i se zajímavostmi tohoto místa. Poblíž Radhoště se nachází horský hotel Radegast. Samotný hřeben pak zdobí Kaple sv. Cyrila a Metoděje stará více než jedno století. Také z její věže se naskýtá nádherné panorama malebných Beskyd.

Ráj lyžařů a milovníků zimního sportu

V zimním období potěší Pustevny hlavně lyžaře, pro které je zde připraveno 6 sjezdových tratí různých obtížností. Nechybí ani běžecké trati různých obtížností. Ceník a další informace nalezne návštěvník na stránkách lyžařského střediska.

Na pustevny se dá dostat autem, a to z Frenštátu - směr Trojanovice, konečná stanice Ráztoka (záchytné parkoviště pro automobily), pak lanovou dráhou na Pustevny, od Prostřední Bečvy možný přístup autobusy ČSAD nebo automobilem přímo až na Pustevny (kapacita parkoviště 200 automobilů).

Dvousedačková lanová dráha nabízí zajímavý pohled na krajinu z ptačí perspektivy.

Reklama

Výběr článků

Načítám