Hlavní obsah

Punkevní jeskyně ožily pohádkovými i historickými postavami

Novinky, Kateřina Konečná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Punkevních jeskyních Moravského krasu si pro malé i velké návštěvníky připravili netradiční prohlídky - uskutečnily se ve čtvrtek 27. prosince. Už i tak krásné prostředí krápníkových jeskyní získalo ještě působivější atmosféru a kouzlo.

Foto: Kateřina Konečná

"Mrtvá kapela" během svého vystoupení

Článek

Punkevní jeskyně jsou jedny z mnoha, které můžeme v Moravském krasu navštívit. Připomeňme Kateřinské jeskyně, Sloupsko-šošůvské jeskyně nebo jeskyně Balcarka a Výpustek. Všechny stojí nepochybně za návštěvu. Nejoblíbenějšími jsou ale Punkevní jeskyně, a to především díky své druhé prohlídkové části - plavbě na lodičkách po říčce Punkvě.

A právě Punkevní jeskyně přivítaly návštěvníky i letos o Vánocích, konkrétně 27. prosince. Ještě před samotným vstupem nás na prohlídku předpřipravila Ježibaba, která si jen odskočila z Kateřinských jeskyní. To uvnitř už nás čekal sám objevitel - pan Karel Absolon se svými pomocníky. Akustiku jeskyní potom vyzkoušela „mrtvá kapela“.

Během trasy jsme ale zajímavých postav potkali víc. Nechyběli například Jeníček s Mařenkou, Romeo s Julií nebo čert s andělem. Rozmístění postav nebylo náhodné, ale naopak zcela účelné. Vždy doplňovaly ono místo, kde se objevily. Tak například Romeo s Julií stáli v místě, kde jsou krápníky pojmenované právě po této slavné dvojici. A proč právě po nich? Tak to určitě zjistíte sami, až Punkevní jeskyně navštívíte. 

Jediné, čeho jsme se během prohlídky mohli dotknout, byl černoušek pro štěstí. Na závěr nás čekala asi nejkrásnější část, tedy plavba na lodičkách. Bylo už jen otázkou štěstí nebo spíš neštěstí, kdo řídil, zda kapitán Titaniku či převozník přes řeku Stix. Nutno ale dodat, že jsme nakonec vyvázli všichni živí. 

Navíc další milá změna, kterou v létě nezažijete – díky stálé vnitřní teplotě (kolem 8-9°C) bylo v jeskyních tepleji než venku. Někoho by mohlo napadnout, jestli může v jeskyních potkat třeba duchy. Tak to nechám na vašem posouzení, rozhodně se ale podívejte na fotografie... A na závěr ještě dodejme – jen víc takových prohlídek!

Reklama

Výběr článků

Načítám