Hlavní obsah

Publikace, co pomáhá měnit regiony

Novinky, Nela Parmová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Koncem března vyšla publikace Restrukturalizace regionů ostravského a katovického jako možnost česko-polské spolupráce, která na základě výzkumu analyzuje současné problémy ostravského a katovického regionu.

Foto: Nela Parmová

Herci divadla Komorní scéna Aréna při improvizaci na slavnostním křtu knihy

Článek

Oba regiony totiž spojuje nejen geografická poloha a průmyslová minulost, ale především snaha vymanit se z problémů, které utlumování hornictví a hutnictví přináší. Publikace však není jen akademickou příručkou pro zástupce vedení měst, mezi autory jsou rovněž i lidé z praxe.

„Snažíme se překonávat bariéry mezi jednotlivými skupinami, proto jsou zde podnikatelé, zástupci vedení měst, zástupci vojvodství katovického,“ zaznělo z úst děkana Filozofické fakulty Ostravské univerzity Aleše Zářického při slavnostním křtu publikace v Dolní oblasti Vítkovic.

„Ostravský i katovický region jsou tradičně průmyslové a za posledních třicet let prošly výraznou proměnou. Po přelomu tisíciletí je na ně nahlíženo jako na regiony, které neuspěly v globalizující se ekonomice,“ vysvětluje Zářický, proč Ostravská univerzita spojila akademické síly s univerzitami v Polsku.

Předkládaná publikace se snaží postihnout ekonomické, geografické, sociologické a historické problémy obou regionů. Jednotlivé kapitoly si všímají depopulace a nezaměstnanosti regionů, možnosti pronikání nových odvětví, proměny krajiny, sociálních podmínek, pracovního trhu apod.

Informační technologie nebo turismus?

Role kmotrů se ujali zmocněnec vlády a senátor Jiří Ciencala, státní tajemník pro evropské záležitosti při Úřadu vlády ČR a toho času koordinátor digitální agendy ČR Tomáš Prouza, který v duchu své agendy zaslal virtuální zdravici přímo z Bruselu. „Kniha mi připomněla, jak obrovskou transformací oba regiony prošly, připomněla mi oborové klastry a právě nyní se v jednom zajímavém klastru nacházíme,“ vzkázal Prouza.

Čtveřici kmotrů doplnili senátor Zdeněk Nytra a generální konzul Polské republiky v Ostravě Janusz Bilski, který společně se senátorem Ciencalou spatřuje budoucnost regionu ve vývoji a inovaci informačních technologiích. „Ostravě se podařilo díky projektům jako je Colours of Ostrava přitáhnout každoročně tisíce lidí. Regiony se mohou od sebe navzájem učit,“ uvedl dále Bilski.

Přestože se jedná o regiony příhraniční, důsledky proměn v posledních desetiletích s sebou přinesly na obou stranách hranic odlišné problémy. Publikace však předkládá oblasti ostravského a katovického regionu v úzké návaznosti. Kniha je v českém i polském jazyce a je dostupná pouze v Univerzitním knihkupectví Ostravské univerzity.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám