Hlavní obsah

Ptačí chřipka ohrožuje i ptáky v zoo

Novinky, Jiří Smutný

Ptačí chřipka má na jižní Moravě čtyři ohniska. Po jednom v Moravském Krumlově a v Brodu nad Dyjí a dvě v Ivančicích. Veterináři v nich již usmrtili téměř 10 000 kusů drůbeže z malochovů, 2000 kachen z velkochovů a zlikvidovali přes 50 000 kachních vajec. Chovatelé pomalu začínají sčítat škody.

Foto: Jiří Smutný

Orel kamčatský (východní) žije v Brně ve venkovní voliéře

Článek

Ochranná opatření proti nákaze však pokračují a potrvají ještě nejméně měsíc. Podle Státní veterinární správy je základním preventivním opatřením přemístění chovu do uzavřených objektů, čímž se zabrání v kontaktu s volně žijícími ptáky.

Je nutné odstranit nebo alespoň minimalizovat možnost kontaminace krmiva, vody a podestýlky trusem volně žijících ptáků, kterým se nákaza přenáší. Kde nejde chované ptáky umístit do uzavřených prostor, je nutné alespoň uschovat potravu a vodu pod přístřešek.

V souvislosti s ptačí chřipkou se objevují informace, týkající se prakticky výhradně domácích chovů a chovných farem. Pokud jde o druhy, většinou se jedná o slepice, husy, kachny a krůty. Ohroženi jsou ale i ptáci chovaní v zoologických zahradách, kde mnohé exempláře, na rozdíl od slepic, mají nevyčíslitelnou hodnotu.

„Brněnská zoologická zahrada zavádí preventivní opatření proti přenosu ptačí chřipky z volně žijících ptáků na druhy chované v zoo,“ uvedla Gabriela Tomíčková, tisková mluvčí Zoo Brno. Pracovníci zoo proto postupně zakrývají stropy venkovních voliér krycími plachtami a krmná místa, která nejsou ve vnitřních prostorách, zastřešují.

„Obecně bude zoo eliminovat kontakt volně žijících ptáků s druhy, které žijí v brněnské zoo. Všechna opatření bude provádět se zajištěním welfare zvířat,“ řekla Tomíčková. „Welfare neboli pohoda zvířat představuje zabezpečení fyzického a psychického zdraví zvířete. Welfare zvířat zahrnuje celý komplex podmínek, které zajišťují jejich pokojnou existenci, zejména pak jejich zdraví a životní pohodu.“ Všichni ptáci, kteří dosud volbě pobíhali po zahradě, například pávi nebo perličky, byli přemístěni do uzavřených prostor.

Reklama

Výběr článků

Načítám