Hlavní obsah

První vrchol jazzové sezóny v Českých Budějovicích přijde ve čtvrtek

Novinky, Jiří Grauer

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Říjen je tradičním měsícem, kdy klubové scény zažívají muzikantské hody. I nebývale bohatá jazzová sezóna v Českých Budějovicích je v plném proudu a právě tento týden se blíží jeden ze dvou hudebních vrcholů celého podzimu - Mina Agossi Quartet z Francie (ve čtvrtek 22. října).

Foto: Jiří Grauer
Článek

Zpěvačka původem z afrického Beninu, kterou lze s trochou nadsázky nazvat Björk jazzové hudby, má za sebou 6 alb a jednu vlastní operu pro Lyon Opera.

Jazz pro Minu Agossi znamená svobodu a tak se brání řadit se k jednomu stylu. Nechce svou hudbu ničím limitovat, odmítá konvence a jejím jazzem se prolíná Afrika, rock, soul i blues. V malém nástrojovém obsazení využívá svého hlasu též jako dalšího nástroje, imitace freejazzových saxofonových sól, scratching, sóla elektrických kytar.

Hlásí se k odkazu Billie Holiday, ale jedním dechem dodává, jak hodně ji ovlivnil Jimi Hendrix. Na jejích albech i živých koncertech najdete autorské skladby, ale i úpravy slavných skladeb, např. „1983 (A Merman I Should Turn to Be)“ od Jimiho Hendrixe a „Money“ od Pink Floyd.

Mina Agossi již byla hostem budějovického letního festivalu na náměstí Přemysla Otakara II. v roce 2011 jako headliner tohoto ročníku spolu s Erikem Truffazem. Ale vůbec její první  koncert v Česku se uskutečnil v roce 2009 na Jazzových dnech v bývalé budějovické Bazilice, kde celý festival zakončovala. Všechny její koncerty měly fantastický úspěch.

Letošní jazzový podzim v budějovickém klubu Higway 69 je opravdu nebývale „našlapaný“. Sezónu odstartoval sólovým koncertem Marián Varga, tradiční jazzovou party rozehrál Laco Deczi i brazilský kytarista Adriano Trindade. 

Z podzimního programu nabízíme další tipy: 28. 10. SHAULI EINAV - izraelský saxofonista hrající i s Avishai Cohenem, 4. 11. SPECIAL PROVIDENCE - to nej z maďarského fusion a jazzrocku a to bez přehánění a hlavně, 24. 11. další MEGA KONCERT - BILL EVANS / M. PATCHES STEWART / AMC TRIO - držitel Grammy a pravá ruka Milese Davise na klubovém podiu.

Koncert Mina Agossi Quartet,  22. 10. klub Highway 61. Vstupenky v prodeji v klubu a v síti www.cbsystem.cz.

Reklama

Výběr článků

Načítám