Hlavní obsah

Proměny módy v průběhu staletí dokumentuje výstava na hradu Buchlov

Novinky, Dagmar Šnajdarová

Správě hradu Buchlova se podařilo prodloužit autorskou výstavu historických kostýmů v hradních interiérech. Návštěvníci mají tedy možnost zhlédnout v rámci prohlídky necelé dvě desítky kostýmů, které prezentují styl odívání našich předků od gotiky až po baroko.

Foto: Dagmar Šnajdarová

Historické kostýmy v hradních interiérech

Článek

Výstava byla původně koncipována jako doprovodný a pouze velikonoční projekt. Nečekaná sněhová nadílka, která hrad o Velikonocích úplně uzavřela, zavinila to, že výstavu vidělo pouhých asi 100 návštěvníků.

Správa hradu zajistila prodloužení této mimořádné výstavy a návštěvníci ji mohou obdivovat následující dubnové víkendy (13. – 14. 4., 2 .– 21. 4., 27. – 28. 4.). 

Výstava je přizpůsobena hradní expozici, takže je zřejmé, jakým způsobem se měnila móda v průběhu staletí. K vidění bude nejen vycházkové šatstvo panstva a šlechty, ale i dobové spodní prádlo, módní doplňky jako jsou klobouky a rukavice, ale i autentické šperky.

Návštěvníci hradu uvidí díla dvou autorek, a to Hanky Poláškové-Wincorové z Olomouce a Michaely Malinkové z Uherského Hradiště. Obě dámy se věnují rekonstrukcím historických kostýmů už delší dobu a obě za sebou mají několik úspěšných výstav v muzeích a na jiných objektech, a to i v zahraničí. Všechny vystavené kostýmy jsou precizně zpracované, některé jsou šité celé ručně a z větší části jsou ušity podle dochovaných nálezů a obrazů.

Reklama

Výběr článků

Načítám