Hlavní obsah

Projekt parkovacích zón neprošel, vedení i obyvatelé Prahy 6 si je ale přejí

Novinky, Adam Halmoši

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rozhodnutí Rady hlavního města Prahy, ani čísla z průzkumu zřejmě nikdo nečekal. Přesně 57 procent obyvatel Prahy 6 – tedy nadpoloviční většina – si přeje zavedení parkovacích zón v šesté městské části. Až 73 procent obyvatel uvádí, že nejvíce potřeba jsou „modré“ zóny pro rezidenty.

Foto: Adam Halmoši
Článek

Nejméně potřebné jsou zelené zóny krátkodobého stání. Alarmující je přitom zjištění, že v žádné části Prahy 6 není současný systém parkování bez zón vnímán pozitivně a problémy s parkováním hlásí 83 procent obyvatel. Vyplývá to z exkluzivního průzkum veřejného mínění zpracovaný společností PPM Factum pro Prahu 6. Průzkum probíhal dotazníkovým šetřením na reprezentativním vzorku 1513 respondentů od 1. do 19. března letošního roku. 

„Úterní rozhodnutí Rady hlavního města je naprosto skandální. Cítíme se být podvedeni, protože nám město v předchozích letech zóny slibovalo, Praha 6 investovala už od roku 2004 přes 5 milionů korun do studií na zavedení zón a výsledkem je úterní smetení projektu ze stolu. Předložíme veškeré účty Radě města a budeme chtít, jak nám vysvětlí, že jsme zbytečně vyhazovali miliony korun. Občané městské části Praha 6 jsou plnohodnotnými obyvateli hlavního města a Rada by měla hájit i jejich zájmy,“ řekla starostka Prahy 6 Marie Kousalíková. 

Doprava v klidu na Praze 6 v příštím roce bez zón placeného stání je pro vedení Prahy 6 naprosto nemyslitelná, stejně jako pro její občany. Radnice udělá maximum proto, aby zóny byly zavedeny. Zavedení zón placeného stání schválilo zastupitelstvo Prahy 6 už v prosinci 2008. Městu trvalo více než tři roky, než v roce 2012 konečně schválilo pouhý záměr vypsání výběrového řízení na provozovatele zón placeného stání. 

Obrovský ohlas a překvapené reakce vyvolala zpráva i na facebookovém profilu Prahy 6

Ladislav V.: Chci zóny placeného stání! Prosím, udělejte, co půjde, abychom my, občané Prahy 6, měli kde zaparkovat. Všude samý vetřelec ze Středočeského kraje... Parkovat neumějí, takže tam, kde by zaparkovali dva, stojí jeden... Jdete se někdo podívat ráno na Dejvickou a přilehlé ulice. Hrůza. Doufám, že se situace brzy dobře vyřeší. Klidně podepíšu žádost za modré zóny! Určitě nebudu sám! 

Lenka B.: Tomu se ani nechce uvěřit, ještě podle nedávných zpráv to mělo být v půlce letošního roku hotové. 

Tomáš Chalupa, bývalý starosta Prahy 6, ministr životního prostředí: Pět let diskutujeme s pražským magistrátem, kdy a jak parkovací zóny schválí. Pět let nám neustále někdo slibuje, že „příští rok“ určitě zóny budou. Výsledkem je, že dnes díky pánům radním z TOP 09 léta pečlivě připravovaný materiál spadne ze stolu. 

Pokud by byly ZPS zavedeny, obyvatelé Prahy 6 nejsou jednotní v tom, zda by měly být zavedeny na řadě frekventovaných míst (34 %), nebo jen na velmi málo těch nejexponovanějších místech (34 %). Plošné zavedení ZPS má jen velmi málo příznivců (17 %). 

„Bez ohledu na souhlas se zavedením ZPS má většina lidí za to, že navržený systém zlepší možnosti parkování nebo, že je alespoň nezhorší. Velmi žádané jsou ale také parkovací domy nebo podzemní garáže, jako nutný doplněk zavedení ZPS,“ uvedl místostarosta Prahy 6 Jan Záruba. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám