Hlavní obsah

Projekt Galerie města Ostravy ožívá. První výstava bude v listopadu

Novinky, Jana Karasová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V červnu schválili ostravští zastupitelé dotaci na provoz Galerie města Ostravy, a tím prakticky odsouhlasili i vznik první vlastní městské galerie výtvarného umění. O dotaci ve výši necelých 35 miliónů korun na zajištění činnosti galerie do 31. prosince 2016 požádalo sdružení Trojhalí Karolina.

Foto: Ostrava

Multifunkční aula Gong

Článek

Sdružení Trojhalí Karolina je složeno ze 3 členů, mezi kterými je statutární město Ostrava, Moravskoslezský kraj a sdružení Dolní oblast Vítkovice.

Sdružení Trojhalí Karolina ihned po schválení dotace zastupitelstvem začalo podnikat nezbytné kroky vedoucí ke spuštění činnosti Galerie města Ostravy. Především Trojhalí zvítězilo ve veřejné soutěži o provozování galerijních prostor v multifunkční aule Gong, což byla zásadní podmínka pro uzavření smlouvy o poskytnutí dotace ze strany města. 

Zároveň byly připraveny základní podmínky pro vyhlášení otevřeného výběrového řízení na uměleckého manažera Galerie města Ostravy, ze kterého by vítězný uchazeč měl vzejít zhruba v říjnu tohoto roku. Umělecký manažer bude v pozici ředitele Galerie a bude klíčovou postavou pro její další rozvoj.

„Na nutnost vzniku galerie jako veřejnoprávní instituce, kterou mají téměř všechna větší města v republice, upozorňují ostravští umělci a galeristé už roky,“ poznamenal primátor města Petr Kajnar. „Současný návrh podoby galerie vytvořili odborníci na muzejní a galerijní činnost, ekonomické a produkční aktivity i umělci. Sdružení Trojhalí Karolina je nyní připraveno učinit veškeré kroky potřebné pro co nejrychlejší a nejefektivnější zahájení provozu městské galerie,“ dodal primátor.

Posláním Galerie města Ostravy je podle ředitele sdružení Trojhalí Karolina Petra Šnejdara prezentovat špičkovou současnou mezinárodní a domácí výtvarnou tvorbu prostřednictvím výstav a doprovodných programů a podporovat tvorbu nadějných mladých a začínajících regionálních umělců. Galerie bude zároveň místem mnohostranného dialogu o současném umění a kultuře v kontextu společenských témat, čímž bude přispívat k proměně Ostravy ve významné kulturní centrum.

Mimo kroky vedoucí ke spuštění Galerie jako instituce, jsou průběžně zajišťovány i činnosti vedoucí k otevření první výstavy pod hlavičkou Galerie města Ostravy v listopadu 2013. Tou bude instalace amerického umělce s českými kořeny Davida Michalka, který má za sebou již výstavy po celém světě – známé jsou jeho výstavy na Trafalgarském náměstí v Londýně, Benátském Bienále nebo v Lincolnově centru v New Yorku. Ostravská výstava bude prvním uměleckým počinem Davida Michalka v České republice.  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám