Hlavní obsah

Projekt Cestičky k domovu má děti přivést k valašským tradicím

Novinky, Lenka Zvonková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jak se zadělává těsto na voňavé perníky, jak se krouhá a tlačí zelí, nebo jak se pečou páni z kynutého těsta? Odpovědi na tyto otázky budou už brzy znát děti zapojené do projektu Cestičky k domovu.

Foto: archiv pořadatelů

Pečení pánů s dětmi z valašskokloboucké základní školy

Článek

Projekt je naplněním benefičního cíle, který si stanovilo občanské sdružení Valašský jarmek v rámci loňského Valašského mikulášského jarmeku, a je financován z benefičního výsledku akce.

„Cílem projektu Cestičky k domovu je přiblížit dětem a mládeži činnosti, které se u nás dříve běžně vykonávaly, a prostřednictvím jejich osobní zkušenosti napomoci zachování těchto tradic i do budoucna. Děti si mohou vyzkoušet nakládání zelí, pečení perníčků i pánů a paniček z kynutého těsta. Pomáhat jim při tom budou účastníci a vítězové jarmekových soutěží, jež jsou věnovány právě těmto tradičním činnostem na Valašsku,“ pověděla o náplni organizátorka Eva Sáblíková.

Například při tlačení zelí budou dětem radit a pomáhat Radka Brtišová a Ivana Marková. Při pečení pánů pak budou svoje zkušenosti předávat Jana Hrbáčová, Marie Janíková a Anna Šarátková.

K těmto zajímavým aktivitám jsou přizvány děti z valašskokloboucké základní školy, smolinského dětského domova a také žáci klobuckého středního odborného učiliště. Program pro jednotlivé skupiny účastníků je vskutku pestrý. Ve Smolině se tlačilo skoro šedesát kilo zelí, které nyní kvasí pod pečlivým dohledem všech dětských pomocníků. Hotové zelí pak děti začátkem prosince připraví do skleniček a při jarmeku bude prodáváno jako zpestření tradičního koštu vzorků ucházejících se o titul Nejlepší kysané zelí Valašskoklobucka. Naproti tomu zelí, které naložily děti na základní škole, poslouží k uvaření kyselice, kterou budou moci ochutnat účastníci některé z mnoha školních akcí.

Cestičky k domovu děti povedou také k obnově tradičních pekařských dovedností. Osobně si totiž vyzkoušejí jak pečení a zdobení perníků, tak také zadělávání těsta a pletení pánů a paniček, tradičního mikulášského pečiva Valašskokloboucka. Perníčky, které vzniknou pod rukama dětí ze základní školy, dětského domova a středního odborného učiliště, pak poslouží jako drobná pozornost a poděkování návštěvníkům jarmeku za jejich příspěvek do benefičních pokladniček.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám