Hlavní obsah

Projekt bezpečné jízdy nabízí opakovací kurzy pro řidiče starší 65 let zdarma

Novinky, Stanislava Dvořáková

Projekt nazvaný JEDU S DOBOU, který pro řidiče starší 65 let probíhá v osmi centrech bezpečné jízdy po celé České republice, byl prostřednictvím centra Dekra CZ a.s. ve Vysokém Mýtě představen v pátek 13. září v Ústí nad Orlicí na přednášce v Malé scéně.

Foto: Stanislava Dvořáková

Poutač na akci v Malé scéně v Ústí nad Orlicí.

Článek

Úvod informační přednášky lektora Davida Simona i smutná statistika minulého roku, kdy z 570 mrtvých při dopravních nehodách bylo 136 obětí mezi seniory, kteří také sami zavinili víc než 8 700 havárií, při nichž přišlo o život 87 osob a dále se podíleli na 40 procentech úmrtí cyklistů a 36 procentech obětí z řad chodců, byly vysvětlením vyhlášení projektu kurzu bezpečné jízdy pro aktivní seniory JEDU S DOBOU.

Čeští řidiči prostě stárnou a přitom příbývá i rizikových faktorů, kterým se hůře přizpůsobují - zvýšená intenzita silničního provozu i technologie moderního auta. Věk pak přináší i určitá omezení, jako je rychlejší nástup únavy, horší prostorové vnímání a pomalejší reakce.

Další statistika však dokládá, že senioři za volantem starší 74 let vykazují 16x vyšší možnost nehody z těžkým zraněním, kdežto mladý řidič, který píše SMS, má 23x větší pravděpodobnost vážné dopravní nehody.

Vzhledem k těmto skutečnostem po úspěšném roce 2018, kdy bylo proškoleno 3.300 seniorů, Asociace center pro zdokonalovací výcvik řidičů i v letošním roce nabízí osm termínů a 128 kurzů po celé České republice (Třinec, Příbram, Ostrava, Most, Jihlava, Sosnová u České Lípy, Hradec Králové a Vysoké Mýto). Tento projekt JEDU S DOBOU  financovaný z fondu zábrany škod České kanceláře pojistitelů je pro seniory starší 65 let zdarma.

Patronem je legendární závodník "Monsieur Dakar" Karel Loprais, šestinásobný vítěz automobilových závodů Rellye Dakar v kategorii kamionů, který byl zvolen českým motoristickým sportovcem století. Od roku 2011 byl jmenován vládním zmocněncem pro oblast bezpečného silničního provozu.

Členové Dekra CZ a.s. ve Vysokém Mýtě, organizátorka kurzu Štěpánka Boštíková a David Simon, lektor autoškoly a instruktor školy smyků, připravili pro ústecké seniory a další veřejnost přednášku s informacemi o možnosti přihlášení do kurzu bezpečné jízdy v Autoklubu Karosa Vysoké Mýto.

Zároveň byl představen vzdělávací program s úvodní teorií - zásady bezpečné jízdy s důrazem na fyzické schopnosti a psychickou odolnost,  novinky v legislativě, změny v předepsaném vybavení vozu a obsahu lékárničky včetně znalosti poskytnutí první pomoci.

Dále to byla upozonění na chování cyklistů v silničním provozu včetně jejich viditelnosti a zvýšená pozornost a dodržování pravidel ze strany řidičů.

Nechyběl ani poznatek na videu znázorňující děj nazvaný "Defekt po česku", který byl zkouškou na reakci řidičů na havárii starší cyklistky. Na její mávání nikdo nereagoval, ani na vyzývavé chování coby lehčí děva. Až když si lehla vedle kola a předstírala zranění, zastavil řidič nákladního automobilu, naložil kolo ... a odjel. Věřme, že to byl jen černý humor.

Poznatky praxe pak byly zaměřeny na krizové brzdění na různém povrchu vozovky, řešení smyku a správné zacházení s vlastním vozem, který je podmínkou přihlášení do kurzu. Praktické ukázky byly doplněny videem Karla Lopraise s jeho radami.

Reklama

Výběr článků

Načítám