Hlavní obsah

Profesionální hasiči v Mikulově se dočkají nové hasičské zbrojnice

Novinky, Jitka Sobotková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slavnostní poklepání základního kamene nové požární zbrojnice v Mikulově odstartovalo v pondělí 17. prosince její výstavbu.

Foto: archiv Město Mikulov

Stavbu zahájili nám.generálního ředitele HZS ČR Slavomír Bell, ředitel HZS Jihomoravského kraje Jiří Pelikán a starosta Mikulova Rostislav Koštial.

Článek

"Náklady na stavbu budou činit 20,2 miliónu korun a budou hrazeny přímo ze státního rozpočtu. Do výběrového řízení na stavbu stanice se zapojilo devět firem. Zvítězila v něm kyjovská společnost,“ uvedl por. Jaroslav Haid, tiskový mluvčí Hasičského záchranného sboru Jihomoravského kraje.

Nová zbrojnice bude sloužit šestnácti hasičům a třem požárním vozům jako součást integrovaného záchranného systému.

Objekt, který vyroste u hlavního silničního tahu Brno-Vídeň, mezi vlakovým nádražím a supermarketem Tesco, nahradí dosavadní, nevyhovující stanici v památkově chráněném domě z 19. století v centru města. V tom by po odstěhování hasičů mohlo vzniknout podle vedení města Mikulova muzeum totality.

Stavební práce na nové zbrojnici začnou již nyní a příští rok v prosinci by se měli hasiči stěhovat. „Mikulovská stanice je prvním zcela novým objektem v jedenáctileté historii Hasičského záchranného sboru Jihomoravského kraje, budovaným "na zelené louce",“ potvrdil Jaroslav Haid. Pozemkem v hodnotě 4,5 miliónu korun podpořilo záměr město Mikulov.

Stanice se měla začít stavět už před několika lety. Kvůli škrtům ve státním rozpočtu byla plánovaná stavba zrušena. „To, že jsme po letech odkladů záměr spolu s městem Mikulov dotáhli do zdárného konce, je pro nás obrovský vánoční dárek a úspěch,“ uvedl ředitel Hasičského záchranného systému Jihomoravského kraje plk. Jiří Pelikán.

Reklama

Výběr článků

Načítám