Hlavní obsah

Prodloužený víkend na Mníšku: zámek otevře i v pátek při pololetních prázdninách

Novinky, Marie Charvátová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

"Třídenní víkend" plný prohlídek je připraven na zámku v Mníšku pod Brdy od pátku 1. února do neděle 3. února. Vstupte do období první republiky nebo do světa pohádek. Navštivte soukromé i společenské pokoje, prohlídky pro děti nebo zámeckou věž s vyhlídkou.

Foto: Anna Čelouchová

Zámek otevře od pátku 1. do neděle 3. února.

Článek

V pátek 1. února se mohou návštěvníci mníšeckého zámku vrátit do časů první republiky. Jak se žilo před sto lety na zámku a lišilo se bydlení bohatých vrstev od městské domácnosti? Možná budeme překvapeni, ale rozdíly ani příliš velké nebyly.

O tom se můžeme přesvědčit při prohlídce soukromých pokojů posledních obyvatel Mníšku, ve kterých možná spatříme spoustu předmětů, které nám budou připomínat domácnosti našich babiček a prababiček. Krajkové dečky, vyšívané přehozy a ubrusy, háčkované polštářky nebo třeba litinová vana v koupelně či ohřívač na vodu.

Součástí soukromých komnat je také dětský pokojíček, který jistě nadchne malé návštěvníky. Je možné, že si tehdejší děti rády hrály na školu? Jak to, že už znaly hru Dostihy a sázky? Opravdu se dal domeček pro panenky rozsvítit? Jaké zvířátko bydlelo v klícce se žebříčkem? To všechno se dozvíte na prohlídce druhého zámeckého okruhu, který je vhodný pro rodiny s dětmi.

V pátek je dále možno navštívit také základní, první okruh zámku, jehož sály byly určeny ke slavnostním příležitostem a kde se scházela vybraná společnost. Součástí prohlídky je i náhled do tří věží, které Mníšek má, prostřední z nich pak nabízí vyhlídku po okolí. Stačí jen vystoupat po točitém schodišti z nádvoří.

O víkendu je pak připraven pro rodiny s dětmi speciální program zahrnující zábavné prohlídky zámku a Kouzelného pohádkového sklepení nebo malování ve výtvarném ateliéru. V sobotu 2. února se konají Prohlídky s Elsou a Olafem, v neděli 3. února Pohádková prohlídka o zámeckých strašidýlkách.

Reklama

Výběr článků

Načítám