Hlavní obsah

Pro bezpečné uschování jízdních kol mají v Lysé cyklověž

Novinky, Jan Řehounek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Již od prosince je v provozu automatická parkovací cyklověž v sousedství nádraží v Lysé nad Labem. První ve Středočeském kraji, který zaplatil devadesát procent z jedenáctimiliónové investice.

Foto: Jan Řehounek

Cyklověž stojí v sousedství nádražní budovy

Článek

Cyklisté si do prosklené válcovité věže mohou bez obav ze ztráty či poškození uložit i drahá kola, případně v současné době se rozmáhající elektrokola, a to včetně přilby, reflexní vesty či dokonce osobních zavazadel či tašky s nákupem.

Uložení kola je velmi jednoduché. Bicykl se postaví předním i zadním kolem do žlábku před vstupními dveřmi – neznalým pomůže videoukázka. Po zmáčknutí tlačítka Start se kolo automaticky bez lidského přičinění zaparkuje. Majitel si vyzvedne lísteček, který posléze použije pro navrácení kola. To probíhá tak, že přiloží lísteček ke čtečce, zaplatí 5 Kč nebo přiloží InKartu Českých drah (v takovém případě na prvních 24 hodin neplatí) a kolo automaticky vyjede.

Do prázdnin by měla vyrůst cyklověž i v Poděbradech. Jejich výstavbu plánují rovněž v Nymburce, Kolíně a Čelákovicích.

Reklama

Výběr článků

Načítám