Hlavní obsah

Příznivce Plastiků neodradil ani liják

Novinky, Jiří Smutný

V pátek 7. července vystoupila v rámci letní hudební a divadelní přehlídky Vaňkovka Fest v Brně legendární undergroundová skupina The Plasic People of the Universe. Těsně před začátkem koncertu sice přicházející posluchače překvapila průtrž mračen, ale naštěstí netrvala dlouho.

Foto: Jiří Smutný
Článek

Pražská skupina vznikla v roce 1968. Založil ji baskytarista Milan Hlavsa, saxofonista a klarinetista Michal Jernek, kytarista Jiří Štenich a hráč na bicí Josef Brabec. O rok později přibyl klávesista Josef Janíček.

Repertoár skupiny tvořily nejen skladby převzaté, ale i vlastní. Ty skládal dvorní autor skupiny Milan Hlavsa a zpočátku textoval Michal Jernek. K jejich nejstarším počinům patří Muž bez uší a Poschodí omamných jedů.

Dnes má skupina již neuvěřitelných 49 let. Za tu dobu se její obsazení mnohokrát změnilo. Aktuálně ji tvoří Vratislav Brabenec (saxofon, klarinet, zpěv), Josef Janíček (klávesy, zpěv), Jaroslav Kvasnička (bicí), David Babka (kytara) a Johnny Judl ml. (baskytara, fagot, zpěv).

Na koncertě před obchodní galerií Vaňkovka se před pódiem sešly asi dvě stovky příznivců. Obdivovatelé legendární undergroundové skupiny si akci v pohodě užili, ač museli celou dobu stát. Některé fanynky byly tak nadšené, že se daly i do tance.

Reklama

Výběr článků

Načítám