Hlavní obsah

Příbram se může těšit na evropské peníze, ROP schválil školku i cyklostezku

Novinky, Tomáš Vašíček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Příbram je dlouhodobě úspěšná v čerpání dotací na nejrůznější projekty. Jak se ukázalo po čtvrtečním jednání Výboru regionálního operačního programu Střední Čechy, bude se za evropské peníze v Příbrami stavět i nadále, jelikož bylo schváleno několik projektů.

Foto: MŠ Bratří Čapků

Budova MŠ Bratří Čapků

Článek

Příbram může očekávat desítky milionů korun na novou školku, cyklostezku či na opravu mostu přes Litavku. Jen na třetí jmenovaný projekt půjde dotace 17 milionů korun.

K úspěchu města Příbram při žádání o peníze z Evropské unie se vyjádřil radní města Příbrami Ing. Juraj Molnár: „Je to velmi dobrá zpráva, ze které mám samozřejmě radost. Naše projekty jsou dobře připravené a získávají vždy vysoký počet požadovaných bodů. Těší mě zejména schválení projektu na novou mateřskou školku.”

Příbram v žádání dotačních prostředků ale nepolevuje. Rada města na svém posledním jednání schválila podání žádosti o dotaci z Operačního programu Životní prostředí. V rámci projektu by se měly upravit zahrady tří mateřských škol.

V případě přiznání podpory dosahuje dotace 90 procent celkových způsobilých výdajů na projekt, maximální výše podpory na jeden projekt je 30 miliónů korun.

„Předmětem všech tří projektů je úprava školních zahrad při mateřských školách v přírodním stylu. Cílem projektu je vytvoření zahrad vhodných pro tvořivou práci dětí a společné akce dětí, pedagogů i rodičů. Podle možností jednotlivých zahrad budou do prostorů instalovány prvky pro možnost venkovní výuky, tedy altány či dílny, dojde k vybudování záhonů, jak pěstebních, tak bylinkových či terárií a přírodních hnízdišť pro živočichy. Součástí projektů je i zapojení veřejnosti a rodičů především do fáze realizace a údržby,” dodal Juraj Molnár.

Celkové výdaje na všechny tři zahrady by měly činit asi 10 miliónů korun, město by v případě úspěchu platilo z vlastního rozpočtu pouze desetinu, tedy jeden milión korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám