Hlavní obsah

Při slavnostech v Jičíně byl k vidění Albrecht z Valdštejna i chlapec nesený balónky

Novinky, Jiří Částka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Další ročník tradičních Valdštejnských slavností se ve dnech 18. až 20. května konal v Jičíně na Valdštejnském náměstí.

Foto: Jiří Částka, www.fotobanka.net

Valdštejnské náměstí v Jičíně.

Článek

K vidění byla spousta dobových kratochvílí, od rytířských her, přes nejrůznější dobová vystoupení, ať již hudební, taneční či herecká. Samozřejmě nechyběl ani patron celých slavností, vévoda Albrecht z Valdštejna, již tradičně v podání herce Miroslava Kněborta.

Dále bylo na náměstí k vidění desítky stánků s dobovým sortimentem, od hraček, přes svíčky, oděvy, makety zbraní až po nezbytné občerstvení. K dispozici bylo také spousta zábavných her pro děti.

Sobotní program se táhl až k desáté hodině večerní a byl završen úspěšným pokusem - malého chlapce, vážícího i s výstrojí 36,5 kilogramu do zhruba dvoumetrové výše vyneslo 128 balónků o průměru 80 cm naplněných heliem. Následovala pyrotechnickou show s pekelným vozem, které na náměstí a z přilehlé věže Valdické brány přihlíželo několik stovek diváků.

Valdštejnské slavnosti jsou jakýmsi znovuzrozením slavností, které se při příležitosti třístého výročí Valdštejnovy smrti odehrály v roce 1934. Konají se každoročně, v sudém roce v Jičíně a v lichém roce ve Frýdlantu na Liberecku. Každoročně pak také v Chebu.

Kompletní fotogalerii ze sobotního dne si můžete prohlédnout v galerii na www.FotoBanka.net

Reklama

Výběr článků

Načítám