Hlavní obsah

Přepychami podesáté zazní: Maškary k vám přišly, hej, začal masopustní rej

Novinky, Dana Ehlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

K novodobé historii Přepych na Rychnovsku neoddělitelně patří přepyšský masopust. Už podesáté projde letos průvod masek obcí, aby maškary navštívily a obšťastnily svou přítomností sousedy, kteří je na oplátku pohostí. Vše probíhá pod taktovkou spolku ProPřepychy a sboru dobrovolných hasičů.

Foto: Dana Ehlová

Masopust bude žádost vrchnost o povolení průvodu v Přepychách už podesáté.

Článek

Masopust v Přepychách začíná brzy, už za ranního kuropění. Účastníci průvodu v maskách a muzikanti se shromáždí u hasičské zbrojnice, kde krátce po půl deváté požádá Masopust o povolení průvodu vrchnost, v tomto případě starostku obce Zdeňku Seidelovou.

Pokud vydá souhlas, už nic nebude bránit tomu, aby se rozverné maškary vydaly na dlouhou pouť obcí a zazpívaly sousedům i v nejodlehlejších částech Přepych.

Panímámy je jistě pohostí různými laskominami, zhotovenými podle osvědčených receptů, pantátové budou mít pro změnu připravené tekuté „posilňovače“ všech druhů i barev.

A protože k masopustu neodmyslitelně patří nejen masky, ale také masem vonící dobroty, postarají se místní hasiči o poražení čuníka a výrobu zaručeně domácích jitrniček, tlačenky i zabíjačkové polévky zvané prdelačka.

Reklama

Výběr článků

Načítám