Hlavní obsah

Překrásný výhled na šumavské tisícovky nabízí nově otevřená naučná stezka

Novinky, Jan Kaše

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Usednout či ulehnout na Lamberkovo lože, obdivovat šumavskou krajinu, dozvědět se zajímavosti o místní fauně a floře, o historii zdejšího kraje, to vše nabízí nově otevřená naučná stezka v zámeckém parku v Žihobcích.

Foto: Jan Kaše

Naučná stezka v Žihobcích

Článek

Žihobce se mohou pyšnit bohatou historií. Kromě známé dominanty, kterou je kostel Proměnění Páně z 19. století, je to především zámek, postavený v 17. století v renesančním stylu (později barokně přestavěn), jehož součástí je i park. Ten postupně prošel revitalizací a zároveň zde byla nainstalována naučná stezka, která byla slavnostně otevřena v sobotu 31. května.  

V hlavní roli netopýři

Žihobce se však mohou pochlubit i další zajímavostí. Zámek se stal domovem několika druhů netopýrů.

„Vzrostlé stromy spolu s rozlehlou půdou přilehlého zámku poskytují úkryt až třinácti druhům netopýrů, včetně vrápence malého,“ uvádí se na jednom z panelů naučné stezky.

Broukoviště

Jednou ze zastávek na naučné stezce je tzv. broukoviště. Jde o uměle vytvořený objekt z kmenů, větví a dalšího přírodního materiálu, který je domovem organismů, vázaných na odumírající dřevo nebo odumřelé dřevo.

Bez zajímavosti není, že hlavní součástí broukoviště jsou zbytky stromů, pokácených v letošním roce při revitalizaci parku.  

Lamberkovo lože

Od počátku 18. století se žihobecké panství stává majetkem rodu Lamberků, který se významně zapsal do zdejšího společenského i kulturního života.  

„Kníže Gustav Joachim byl pánem v Žihobcích v letech 1831 – 1862. V Žihobcích část roku pobýval, místo si oblíbil a v kopci za zámkem založil park a v nejhezčím místě pak vyhlídkové lože s kamenným lehátkem,“ dočteme se na stránkách www.zihobce.eu.

A právě lehátko je součástí naučné stezky. Můžete se na něj posadit či lehnout a plně se oddat relaxaci a odpočinku. 

Vyhlídka na šumavské kopce

Nejvýše položené místo parku je skutečným rájem pro milovníky Šumavy. Můžete se pohodlně posadit na lavičce a kochat se pohledem na rozlehlé údolí, ohraničené šumavskými velikány, jakými jsou Javorník (1065 m), Ždánov (1064 m) či bájné Sedlo (902 m), v pravěku obydlené Kelty.

Uvidíte rozlehlé louky a lesy, mraky pozvolna plující po obloze či choulící se vesničky, chráněné mohutnými šumavskými masívy.

Vybudovat naučnou stezku v zámeckém parku byl výtečný nápad mladé a sympatické Zuzany Jahnové, která do září 2013 pracovala v Muzeu Lamberská stezka. Žihobce tím ještě více získaly na atraktivitě a přitažlivosti pro návštěvníky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám