Hlavní obsah

Předválečné skvosty na čtyřech kolech excelovaly v Opočně

Novinky, Dana Ehlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Unikátní „módní přehlídka“ ve stylu retro se uskutečnila 11. července dopoledne v bezprostřední blízkosti zámku Opočno, na Trčkově náměstí. A bylo se opravdu na co koukat. Do neuvěřitelné dokonalosti „nažehlené kostýmy“ elegánů na čtyřech kolech budily, a zaslouženě, velký rozruch mezi diváky.

Foto: Dana Ehlová

Vůz se značkou Boyce Moto Meter Universal ukrýval ve svých útrobách i maličký obývák s polstrovanou sedačkou a košile šoféra ladila s barvou karosérie

Článek

Opočnu se totiž dostalo cti, že ho organizátoři letošního XVI. ročníku  Retro Praque Historic Rally vybrali za jednu ze zastávek účastníků této akce.

Milovníci aut, a především starých aut, si na Trčkově náměstí v Opočně přišli na své, neboť čtyři desítky naleštěných elegánů doslova rozsvítily prostranství před vstupem do areálu zámku.

Mezi účastníky letošní Retro Praque Historic Rally totiž nechybí nádherné předválečné automobily značek Mercedes Benz, Hispano-Suiza, Rolls Royce, Bugatti, Jaguar, Praga, Walter, Aero, ale ani poválečné modely mnoha světových i tuzemských výrobců. A tak se opravdu bylo čím doslova kochat.

Pánové prominou, ale technickými parametry jednotlivých skvostů na čtyřech kolech opravdu sloužit nemohu, auta rozeznám pouze s pomocí znaků, o to víc ovšem obdivuji až neskutečnou eleganci a dokonalost, v jakou majitelé svoje vzácné stroje uvedli.   

Přidávám tedy alespoň pár laických postřehů z "módní přehlídky" na Trčkově náměstí:

Nejvíce obdivovatelů měla sto let stará Pragovka, jejímž prvním majitelem prý bylo Ministerstvo války ve Vídni.

Vůz americké provenience se znakem Boyce Moto Meter Universal ukrýval ve svých útrobách snad i maličký obývák s pohodlnou polstrovanou sedačkou a barva košile šoféra dokonale ladila s barvou a vzorem karosérie.

Koně z Maranella ustájení pod červenou kapotou zase zřejmě běhají úplně nejrychleji, alespoň podle zvuku ržání soudě.

Ale zpět k faktům:

XVI. ročník  Retro Praque Historic Rally začal 9. července na Valdštejnském náměstí v Praze a na úvod nádherné stroje a jejich majitelé absolvovali spanilou jízdu večerní Prahou. V pátek 10. července se vozy vydaly přes zámek Kačina do Pardubic, třetí pak den brázdily silnice východních Čech a polského příhraničí, aby v neděli z polských Trzebieszowic přes zastávku v Hrádku u Nechanic dojely kolem 14. hodiny do cíle v Poděbradech.

Reklama

Výběr článků

Načítám