Hlavní obsah

Před sto lety zemřel Karel May, jeho exotické sbírky jsou k vidění ve vile Shatterhand

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Karel May zemřel 30. dubna 1912 v Radebeulu. Muzeum spravující jeho exotické sbírky pořádá ke stému výročí úmrtí tohoto světoznámého spisovatele a dobrodruha vědeckou konferenci. Sympozium organizuje katedra Slavistiky TU v Drážďanech.

Foto: Vratislav Konečný

villa Shatterhand

Článek

Spisovatel snílek

Několik jeho románů bylo v 60. letech minulého století úspěšně zfilmováno, ať se jednalo o sérii z Divokého západu nebo z Orientu. První mayovky ale přišly na filmová plátna i v předchozích letech, dokonce v éře němého filmu, žádná však neprorazila. Slávu jim dodal až režisér Harald Reinl, který do role apačského náčelníka obsadil Francouze Pierra Brice a Old Shatterhanda hrál Lex Barker. Režisérova žena Karin Dorová si zahrála v Pokladu na Stříbrném jezeře Ellen a Ribanu v Rudém gentlemanovi.

V mayovkách vždy zvítězilo dobro, spolu s ušlechtilostí a přátelstvím, nebyly účelově krvavé. Sérii filmů z Orientu i některé indiánky ale točili i jiní režiséři - Siodmak, Gottlieb, Fragonese...

Tři slavné pušky

V radebeulské vile Shatterhand najdete Mayovo muzeum, jsou tu vystaveny i tři proslavené pušky, stříbrná náčelníka Apačů a henryovka a medvědobijka jeho bílého bratra. Ty si nechal spisovatel vyrobit na zakázku. V domě je plno exponátů z pozdějších cest po světě, jeho pracovna a knihovna.

Prvním románem byl Old Firehand, May se rád stylizoval do svých románových postav. Díla psal ve své pracovně, až později navštívil některá z míst, o kterých doma psal. Většinou byl zklamán z toho, nakolik vypadají neromanticky na rozdíl od jeho knižních. Na konci života musel čelit několika soudním procesům, nařčen z plagiátorství a krádeže.

Je pohřben nedaleko vily na místním hřbitově. Za vilou stojí srub Medvědí sádlo s expozicí věnovanou indiánům obou Amerik. May je pohřben pod honosným náhrobkem na nedalekém radebeulském hřbitově.

Velké oslavy s Vinnetouem

Letos v květnu (18. až 20. 5.) se v Radebeulu uskuteční již 21. ročník Slavností Karla Maye. V loňském roce zavítal na slavnosti do Radebeulu náčelník Apačů Vinnetou resp. jeho filmový představitel herce Pierre Brice, aby se svými příznivci a s příznivci dobrodružných historek Karla Maye mohl posedět a vykouřit dýmku míru.

V Čechách napsal Vánoce

Již za života měl Karel May široký okruh přátel z řad českého obyvatelstva. Právě v roce 1888 vyšel první překlad v českém jazyce.

V roce 1897 cestoval Karl May do „Srdíčka“ u Brné nad Labem, kde napsal svou knihu Vánoce. Soudobá knižní vydání znamenitě ilustrovali Věnceslav Černý, Josef Ulrich a Zdeněk Burian.

Konání symposia: 30. a 31. března, budova Blockhaus, Große Meißner Str. 19, 01097 Dresden, tel. + 49 (0) 351 8373010

Muzeum Karla Maye v Redebeulu:

Otevírací doba březen – říjen úterý – neděle 9:00 – 18:00 hodin, listopad – únor úterý – neděle 10:00 – 16:00 hodin, poslední vstup půl hodinu před zavřením, v pondělí zavřeno (kromě svátků) 1. ledna, 24. – 25. a 31. prosince zavřeno, příjezd: auto - A4, sjezd Dresden-Neustadt ve směru Radebeul, vlak - nádraží Radebeul-Ost/linka S1 Dresden – Meißen, tramvaj - zastávka Schildenstraße/linka 4 Dresden – Weinböhla

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám