Hlavní obsah

Pražská slůňata dostala sinhálská jména Lakuna a Amalee

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Složitý byl podle ředitele pražské zoo Miroslava Bobka výběr jmen pro malé sloničky, jejichž matky Janita a Tamara pocházejí ze Srí Lanky. Narodily se 27. března a 9. května, v neděli 21. června je slavnostně pokřtili. Lakuna znamená v sinhálštině Znamení. Narození označil ředitel zoo za pražský zázrak.

Foto: zoo Praha P. Hamerník

Vpravo Lakuna

Článek

Jméno Lakuna vysvětluje ředitel Miroslav Bobek: „Jde o dobré znamení. První sloní samičku jsme tak vnímali proto, že se narodila v náročné době, kdy byla zoo uzavřená, v karanténě. A zároveň představuje dobré znamení pro budoucnost našeho chovu slonů.“

Výběr jména pro druhé slůně byl paradoxně složitější, nakonec v hlasování chovatelů o jediný hlas zvítězila Amalee. „Tohle jméno už žádný speciální význam v sinhálštině nemá, ale ani ho nepotřebuje,“ usmívá se Miroslav Bobek. „Obě slůňata jsou zkrátka náš ‚pražský zázrak‘.“

Kmotrem Lakuny je Jan Juchelka, předseda představenstva a generální ředitel Komerční banky, která je už patnáct let hlavním partnerem Zoo Praha.

Dlouhá sloní vyjednávání se podařila

Amalee má za kmotra státního tajemníka Ministerstva zahraničních věcí ČR Miloslava Staška. Zejména s jeho pomocí se podařilo v roce 2012 vyjednat dovoz Tamary a Janity do Prahy.

„Pro diplomacii představuje výměna zvířat podtržení nadstandardních vazeb mezi dvěma státy. Tehdy to nebylo snadné – Srí Lanka jen tak své slony nedává a v úspěch skoro nikdo nedoufal. Jsem moc rád, že se to podařilo a celý příběh se tady završil narozením nejprve Maxe a Rudiho a nyní i těchto dvou samiček,“ uvedl Miloslav Stašek.

Reklama

Výběr článků

Načítám