Hlavní obsah

Pražská kapela Blaženka zahrála spolu s domácí partou 200 zbraní v Písku

Novinky, Petr Hejna

Písecké Divadlo Pod čarou nabídlo v úterý 27. září dvojkoncert nejen místopisně mírně vzdálených kapel.

Foto: Petr Hejna

Broněk Přibyla

Článek

Jako první vystoupili „domácí“, tedy undergroundová kapela 200 zbraní, v poslední době vystupující prý vcelku sporadicky.

Jejich show, podpořená kostýmy jednotlivých hráčů, jak tomu u alternativy bývá, nebyla až tak o instrumentální virtuozitě, ale spíše od začátku do konce humorně laděné vystoupení, kterým se jako červená niť v průvodním slovu objevovaly narážky na Tinu Turner a dvě ne až tak spolu spřátelené tuzemské dámy z rodu Vondráčků.

Poté nastoupila znatelně muzikantsky vyspělejší pražská rocková skupina Blaženka. Tato kapela vznikla v roce 1989 a první vystoupení zvládla o rok později na Slunečnici, tehdy ještě s dvěma sboristkami a violoncellistkou. Touha prezentovat se, i mediálně, vyústila v roce 1995 v natočení CD, které členové kapely v roce 1996 vydali na vlastní náklady a v žižkovské Akropoli pokřtili.  

V roce 1997 se muzikanti rozešli, aby se opět dali dohromady v roce 2001, dokonce jako sedmičlenný ansámbl. Důležitým členem kapely byl textař a původní hráč na basu, Jindřich Bělehrádek, který bohužel tragicky zahynul v roce 2002. V roce 2004 zpěvák Broněk odjel pracovat do zahraničí a Blaženka si dala další přestávku.

Po návratu Broňka z ciziny se podařilo kapelu obnovit na podzim roku 2010 v šestičlenné sestavě: Broněk Přibyla - zpěv, Martin Žďánský - housle, Petr Smutný - kytara, z Visconsinu Aaron Rulseh - kytara, alt sax, Ondra Parpel - basa, Míra „Pekáč“ Pekař – bicí.

Přestože Blaženka letos v Praze vyprodala prestižní Malostranskou besedu, návštěvnost v písecké Podčáře byla tristní. Přitom předskokané byli místní (navíc dlouho nevystupující), což obvykle bývá pozitivum pro potenciální návštěvnost.

Galerie snímků a video www.transfernet1.wz.cz/blazenka.htm

Reklama

Výběr článků

Načítám